2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Mimar Sinan'ın ölümünün 421.yılı

Osmanlı İmparatorluğu'nun Baş Mimarı Sinan, ölümünün 421. yılında Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından anıldı.


Oda binasında basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, 9 Nisan 1588 tarihinde, 99 yaşında hayata veda eden Mimar Sinan'ın, dünyanın en büyük mimarlarından biri olduğunun dünyada kabul edildiğini söyledi. Mimar Sinan'ın, döneminin herhangi bir yapı ustasından farklı olarak, bugün tüm dünyada tanınıyor olmasındaki ana etmeni, gelenekselden kopmayan, ama asla kopyacı da olmayan uygulamalarında aranması gerektiğini ifade eden Selami Özçelik, kitlesel formda mükemmelliği ararken hiç bir zaman taklitçiliğe, kendi eseri olsa, yeltenmediğini, katıldığı seferler sırasında, gezdiği yerlerdeki tüm yapıları büyük bir dikkatle incelediğini, sırlarını çözmeye çalıştığını ve onlardan öğrendiklerini, yeni çözümler üretmede kullanırken, asla taklit etmediğini dikkat çekti. Sinan'ın başta camileri olmak üzere tüm eserlerinde, özellikle de köprü ve su kemerlerinde, kendine has bir heykeltıraş titizliği olduğunu dile getiren Özçelik, "İmparatorluğun her köşesinde eserleri bulunan Mimar Sinan için İstanbul'u şekillendiren mimar tanımı abartı olmayacaktır.

Eserlerinde çevreye, insana ve doğaya saygının en güzel örneklerini sergilemiştir. Sinan'ın varlığı ile onur duyacağımız bir seviyeye gelmiş olan ulusal mimarlık ve çevre kültürümüzün, ondan beş yüz yıl sonra vahşi bir rant anlayışı ile yok edilmesine göz yumulmamalıdır. Ondan hala öğreneceğimiz çok şey vardır.

Onun meslek, çevre ve insan sevgisi ile oluşturduğu, araştırarak, öğrenerek ve kendini yenileyerek mükemmele ulaşma ilkesi rehberimiz olmalıdır. Bugün kentsel dönüşüm adı altında yapılan rezaletleri görse idi, bu kararlarda imzası olanlara okkalı birer Osmanlı tokadı aşk etmesine, sanırım Büyük Usta'nın, o büyük hoş görüsü de mani olamazdı" diye konuştu Özçelik, Mimar Sinan'ın mimarlık anlayışının örnek alınması gerektiğine de dikkat çekti.

İha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 19:42:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?