4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Mimarlar 'Büyük Üstad'ı unutmadı

SAMSUNLU MİMARLAR 'BÜYÜK ÜSTAD'I UNUTMADI

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, "9 Nisan 2010 tarihi Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik mimarisini temsil eden eşsiz ustanın, Koca Sinan'ın 422. ölüm yıldönümü" dedi.

Mimarlar Odası Samsun Şubesi, ölümünün 422. yılında Mimar Sinan için anma programı tertip etti. Mimarlar Odası önünde oda üyesi mimarlar ile birlikte basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Başkanı Selami Özçelik, 2010 yılının Prof. Orhan Şahinler tarafından hazırlanan Mimar Sinan Bildirisi'ni okudu.

Koca Sinan'ın Osmanlı'nın en görkemli dönemini, gücünü yansıtan, sonsuzluğa kadar direnecek soylu yapılarını inşa eden mimarı olduğunu söyleyen Selami Özçelik, "Koca Sinan'ın görkemli ve en yalın imparatorluk yapılarının söylemlerine yansıyan, alçak gönüllü kişiliği, kimliği, erdemliliği, soyluluğudur. Edirne Selimiye Camisi ile Üsküdar Şemsi Paşa Külliyesi, Tophane Kılıç Ali Paşa Camisi ve Külliyesi, Kadırga Sokulu Mehmet Paşa Camisi bu tanımı doğrulayan örneklerdir. Her biri birer başyapıttır" diye konuştu.

Mimar Sinan'ın en yalın, etkili, masif yapısının Ayasofya Hamamı olduğunu belirten Özçelik, "Ayasofya Hamamı klasik değerleri, nitelikleriyle olağanüstü, olağandışı bir yapıdır. Çok özel etkin masif mimarisi, kitlesel farklılıklar, farklılıklar arası kurulu olan denge, geçişlerle sağlanan bütünlüğüyle de eşsizdir. Ayrıca Sinan'ın inşa ettiği külliyelerin vaziyet planlarının kurguları. Kurgulardaki kitleler, kitle lekelerinin işlevselliklere göre oluşan hiyerarşik konumları mimarın olgunluğu, deneyimi ve kişiliğini yansıtmaktadır, özelliklidir, özeldir" şeklinde konuştu.

SAMSUNLU MİMARLAR 'BÜYÜK ÜSTAD'I UNUTMADI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2010 Cuma 17:36:00
Güncelleme :9 Nisan 2010 Cuma 17:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?