2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Minibüsün şoförü kimdi?

Samsun'da düğünden dönen aileleri taşıyan minibüs ile ağaç yüklü kamyonun çarpışması sonucu 11 kişinin öldüğü, 11 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili ilk duruşmada sürücü krizi yaşandı.

Aracı kullandığı iddia edilen ve tutuklanan şahıs, araç sahibini, araç sahibi ise tutuklu şahsı suçladı. Yaralı ve tanıkların bir kısmı diğer şahsı, diğer kısmı da diğer şahsın sürücü olduğunu iddia ettiler.


Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada, sürücü krizi yaşandı. 11 kişinin öldüğü kazaya yol açan minibüsün sürücüsü ise bir türlü tam olarak tespit edilemezken, verilen ifadeler kafalarda soru işareti bıraktı. Düğün dönüşü ailelerin içinde bulunduğu kamyonun Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda kamyonla çarpışması sonucu 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi de yaralanmıştı. İlk görgü şahitlerinin ifadesine göre minibüsü kullandığı iddia edilen Kamil K. (35) ile kamyon sürücüsü Ahmet C.(25) aynı
gün, yaralı ve diğer tanıkların ifadesi doğrultusunda minibüs sürücüsü olduğu iddiasıyla Abdullah B. (34) ise kazadan 5 gün sonra tutuklanmıştı. Kamil K., araç sürücüsü olmadığının tespit edilmesi üzerine Samsun 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda 28 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Soruşturmayı sürdüren Samsun Cumhuriyet Savcısı, kazayla ilgili iddianameyi hazırlayarak sorumlular hakkında açtığı davada, her iki sürücünün de 17 yıla kadar hapsini istedi.

Kamyon sürücüsü Ahmet Ç. ile minibüsün sürücüsü olduğu iddiasıyla tutuklanan Abdullah B. ve aracın sahibi Kamil K.'nin yargılanmasına başlandı. "Suç delilini yok etmek" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz olarak yargılanan minibüsün sahibi Kamil K., minibüsü Abdullah B.'nin kullandığını söyledi. Kendisinin düğünde alkol aldığı için aracı dönüşte Abdullah B.'ye verdiğini, kendisinin de aynı aracın ön tarafında oturduğunu ileri süren Kamil K., "Minibüsü ben kullanmıyordum. Abdullah, kaza sonrası kaçtığı için
kendim olay benim üzerime kalmasın diye bir yakınımı arayarak ondan alkolsüz bir sürücü bulmasını istedim. Ben şoförün yanında oturuyordum. Yanımda da Bekir Y. adlı arkadaş oturuyordu. Ben olayın şokuyla beni araçtan kim indirdi bilemiyorum" dedi.


Tutuklu olarak yargılanan Abdullah B. ise kendisinin kaza sırasında araç kullanmadığını, aracı mal sahibi Kamil K.'nin kullandığını iddia etti. Abdullah B., "Minibüsü ben kullanmıyordum. Suçlamayı kabul etmiyorum. Benim yanında Bekir Y. oturuyordu. Bizim bulunduğumuz tarafı lambalar kırmızı fasılalı yanıyordu. Minibüs yola girdiği an kamyon çarptı. Ben o sırada aracın sağ kapısı açılmadığı için camdan dışarı çıktım" diye konuştu.


Tutuklu olarak yargılanan kamyon sürücüsü Ahmet Ç. ise kendisinin kazada bir kusurunun bulunmadığını ifade ederek, "Ben normal 55 kilometre hızla ilerliyordum. Minibüs aniden önüme çıktı ve durmak istediysem de aracım yüklü olduğu için kaydı ve minibüse çarptı. Ben bu sırada direksiyonda Kamil K.'yi gördüm. Kamil K. elleri ve başı direksiyonda duruyordu" şeklinde konuştu.


Bazı yaralılar duruşmaya sedye ile getirildi, bazıları da kazanın kendilerinde bıraktığı izlerle yürümekte güçlük çektiği gözlendi. Kazada yaralananlar ve yakınları ölenler, sanıklardan şikayetçi olduklarını söylediler. Yaralıların bazıları araç sürücüsü Abdullah B., bazılarının ise Kamil K. demesi kafalarda soru işareti bıraktı. Müdahil avukatı Ata Giritli, henüz sürücünün tam olarak tespit edilmediği bir ortamda Kamil K.'nin tutuksuz olarak yargılanmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.

Avukat Giritli, Kamil K.'nin de tutuklanması için dosyanın Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini isteyerek, "11 kişinin öldüğü bir kazada Kamil K. hakkında sadece 'suç delillerini gizlemekten' dava açılması doğru değil. Kamil K.'nin de diğer sürücüler gibi aynı suçtan yargılanması gerekir" dedi.
Duruşma kaza yerinde keşif yapılması için ileri bir tarihe ertelendi.


Kale Mahallesi Atatürk Bulvarı Cumhuriyet Dış Kavşak'ta 20.04.2009 gecesi saat 00.01 sıralarında meydana gelen kazada, Adem C.'nin kullandığı 37 EP 276 plakalı ağaç yüklü kamyon, kavşakta yolun karşısına geçmeye çalışan ve düğünden dönen ailelerin bulunduğu 55 C 0082 plakalı minibüse yandan çarpmış, kazada Sevilay Şahin (36), Muradiye Kalelioğlu (49), Duygu Çakır (20), Gönül Genç (41), Dilara Doğa Çakır (18), Hatice Ay (39), Necmiye Kalelioğlu (71), Ebrar Sadık Şahin (4), Yaren Şahin (10), Abdurrahmin
Comart (15) ve Ömer Şahin (75) hayatını kaybetmiş, 11 kişi de yaralanmıştı.
 

İha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 08:17:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?