6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Mısır üreticisi memnun değil

Mısır taban fiyatlarının 43 YKr, prim olarak ise kilo gram başına 4 yeni YKr verilmesi üreticileri memnun etmedi.


Mısırın alım fiyatının 43 YKr, alımlar sırasında çiftçiye ayrıca kilo başı prim olarak 4 YKr ödeme yapılarak toplam 47 YKr olarak ödenecek olması, mısır üreticisini sevindirmedi.

 

1930 yıllarında 175 bin hektar, 1990'lı yıllarda 500 bin hektar, şuan ise 700 bin hektar alanda mısır ekimi yapılırken, yıllık 4 milyon ton üretimle Türkiye kendi ihtiyacını karşılar duruma geldi ama üretici ürün ekmeme kararı almaya başladı. Samsun'un Tekkeköy ilçesi Büyüklü beldesindeki mısır üreticileri, açıklanan fiyata tepki gösterdi. Yaptıkları masrafı verilen taban fiyatıyla kurtarmalarının mümkün olmadığını söyleyen üretici Mümin Aydoğdu, "Gübre yüzde 100 zam aldı. 48 YKr olan gübre 60 YKr oldu, mazot fiyatları yükseldi. Fiyat nasıl yeterli gelsin. Kuraklık nedeniyle de verim düştü. Sulama imkanlarımız yok. İlaç fiyatları yüksek, tohumluk torbasını 100-150 YTL'den alırken, 200-250 YTL oldu. Yapılan zamların üreticiye yansıması olumsuz, telafi etmiyor. Devlet destek veriyordu, destek azaldı. 5 dönüm destekleme oranı 10 dönüme çıktı, fiyat yarı yarıya düştü. Bu şartlar altında rakam kurtarmaz. Artık ürün ekmeme kararı alıyoruz" dedi.


Taban fiyatını en az 80 YKr olarak beklediklerini ifade eden üretici Rasim Yıldız, fiyatın çok düşük olduğunu, yine masraflarını karşılamaması nedeniyle tane mısırları silaja katmayı planladıklarını ve hayvanları vermeyi düşündüklerini kaydetti. Gülhanım Aydoğdu, geçim zorluğu çektiklerini, artık ürünlerin zararına satmaya başladıklarını, bundan sonra çiftçilik yapmayı düşünmediklerini kaydederken, Halil Öztürk ise çiftçiliğin Türkiye'de pahalı olduğunu ve verilen taban fiyatlarının ise düşük olduğunu, her yıl zarar ettiklerini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 18:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?