2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

MMO'dan soba ve şofben uyarısı

MMO SOBA VE ŞOFBEN FACİALARINA KARŞI UYARDI

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Sekreteri Mehmet Mutlu, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce kişinin soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığını belirterek, "Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, kalitesiz kömür tercih edilmemeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür satın alınmamalı" dedi.

Hidrokarbon içeren kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların soba ile baca veya şofben ile baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımın özellikle alçak basınçlı, lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında arttığını belirten MMO Samsun Şube Sekreteri Mehmet Mutlu, soba kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu belirtti. Soba alımında TS 4900 standartlarında uygunluk belgesine sahip, üzerinde etiketi bulunan ve ısıtılacak yerin büyüklüğüne göre seçilmesine dikkat edilmesi gerektiğinin

altını çizen Mutlu, "Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, kalitesiz kömür tercih edilmemeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür satın alınmamalı. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır" diye konuştu

Şofben kullanımında da dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Mehmet Mutlu, "Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi sonucunda karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacaların zehirlenme ve yangınlara neden olduğunu ifade eden Mutlu, baca temizliği konusunda şu bilgileri verdi:

"Baca temizliği sonbahar ve kış aylarına girerken yaptırılmalı, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar mutlaka yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 santim olmalıdır. Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları gibi şeylerin girmesini engellemek için mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Rüzgarlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru gerçekleştiği için binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engellerden dolayı sık sık meydana gelen baca tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 14:33:02
Güncelleme :9 Aralık 2009 Çarşamba 15:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?