2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Modern yaşam dişleri de vurdu

Geçmişte insanlar sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerinde temizlik sağlarken, günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle diş çürüğü vakalarında da artış gözlenmeye başlandı.


Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi M. Erhan Sarı, diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda maddelerinin şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddeler olduğunu söyledi. Bu maddeleri tamamen kesmek yerine belirli bir düzen içinde tüketmenin diş çürüğünün önlenmesi için gerekli olduğunu ifade eden Sarı, şekerli, yapışkan ya da asitli gıdaların üç ana öğün içinde tüketilmesi gerektiğini, öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdaların tüketilmesinin faydalı olacağını vurguladı.


Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağzın su ile çalkalanması ya da bir bardak su içilmesinin faydalı olacağını belirten Sarı, "Yine şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynir şekerin çürük önleyici etkisini gidermek açısından son derece önemlidir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde diş çürüğüne eskiye oranla daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Eski insanlar sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir temizlik sağlanırdı. Günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle birlikte bu tür gıdaların tüketimi de arttı. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan bu gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul ediliyorlar" dedi.


'Diş dostu' olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında proteinlerin geldiğini ifade eden Erhan Sarı, vücudun temel yapı taşını oluşturan maddelerin hem dişlerin gelişimi sırasında hem de dişler sürdükten sonra diş sağlığı açısından mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleri olduğunu vurguladı. Sarı, peynirin özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besin olduğunu, yer fıstığının da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak
nitelendirildiğini, rafine edilmemiş hububatın diş sağlığı açısından tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
 

İha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 12:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?