2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Mübadiller hasret giderdiler

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki(OMÜ) mezuniyet töreni, Samsunlu mübadiller için hüzünlü bir buluşmaya vesile oldu.

Batı Trakya'dan gelen Yunanistan vatandaşı soydaşlardan oluşan 65 kişilik bir grup, OMÜ'den mezun olan yakınlarının mezuniyet törenine katılmak için geldikleri Samsun'da, 85 yıl önce aynı bölgelerden mübadele ile gelen hemşehrileriyle buluştular.


Samsun Mübadele Derneği tarafından Meşe Tesisleri'nde düzenlenen akşam yemeğinde buluşan mübadiller ve Batı Trakyalı Türkler, son derece duygusal anlar yaşadılar. Yemekte bir konuşma yapan Samsun Mübadele Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Akın Üner, “Lozan Antlaşması'nın mübadele için sınır kabul ettiği Karasu Irmağı'nın hasbelkader batısında oturan ninelerimiz ve dedelerimiz mübadeleyle Türkiye'ye göç etmişler.

Bu ırmağın hemen karşısında oturan sizler ise orada kalmışsınız. Yüzlerce yıldır birbiriyle kız alıp veren, aynı Rumeli Türkçesini konuşan, aynı pazardan alışveriş yapan, aynı camilerde ibadet eden insanlar, böylesine yapay bir sınır konularak birbirlerinden kopartılmışlar. Bizim aklımızın ve gönlümüzün bir parçası hala orada yaşıyor” dedi.


Batı Trakyalı soydaşlar da Samsun'daki mübadillerin kendilerine gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Yemeğe, soydaşların yanı sıra, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Erdoğan Özoral, eski Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, Mustafa Tan, Hasan Yazgan, Mümin Özel, Bünyamin Özural, Nusret Özel, Vildan Kasap, Salih Meriç, Osman Kırmacı, Ali Tan, İlim Yayma Vakfı yöneticileri ve mübadele derneğinin üyeleri katıldı.

İha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 13:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?