2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Muhammet yeniden doğdu

Tokat’ ta trafik kazası nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışladığı böbrek, 4 yıla yakın bir süredir diyaliz tedavisiyle yaşama tutunmaya çalışan 8 yaşındaki Muhammet Üstün’ü diyalizden kurtardı. Muhammet Üstün’ün doğuştan bir böbreğinin hiç olmadığı, diğer böbreğinin de normalden çok küçük olduğu 2006 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları polikliniğinde saptandı. Prof. Dr. Ozan Özkaya tarafından Çocuk Nefrolojisi bölümünde kontrole alınan hastaya 4 yıl önce diyaliz tedavisi başlandı.

Böbrek nakli hazırlıkları yapılırken küçük Muhammet’in doğuştan mesanesinin de gelişmemiş olduğunun görülmesi moralleri iyice bozdu. Her şeye rağmen çocuk için böbrek naklinin diyalizden daha iyi yaşam sunacağını göz önünde bulunduran Muhammet’in annesi bir böbreğini oğluna vermek istedi. Ne var ki annesinin bir böbreğinin alınması doktorlar tarafından sakıncalı bulundu. Yıllardır süren diyaliz tedavisi nedeniyle gelişmesi geri kalan ve artık kalbi de zorlanmaya başlayan Muhammet’in ümitleri tükenmeye başlamıştı. Ancak Tokat’ta beyin ölümü sonucu organları bağışlanan hastanın böbreğinin Muhammet’e uygun olduğunun saptanması umutları yeşertti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda 8 Ocak Pazartesi gecesi 01.00’de başlayan ameliyatta Prof. Dr. Şaban Sarıkaya ve Doç. Dr. Ender Özden tarafından önce Muhammet’in çok küçük olan yegane böbreği alındı ve bu böbreğin kanalından idrar kesesi oluşturulup ardından bağışlanan böbrek nakledildi. Operasyon sabaha karşı 06.00 da başarılı bir şekilde sona erip böbreğin çalıştığı görüldüğünde ameliyat ekibi ve yıllardır Muhammet’in tedavisini yürüten doktorlar en az Muhammet’in ailesi kadar mutluydu. Halen tedavisinin sürdüğü Üroloji Servisi’nde taburcu olmayı bekleyen 8 yaşındaki Muhammet Üstün’ün etrafa neşe saçıyor olması ‘organ bağışı konusunda topluma verilecek en iyi mesaj’ olarak yorumlandı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2013 Cumartesi 16:59:48
Güncelleme :15 Ocak 2013 Salı 15:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?