6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Musluklardan zehir mi akıyor?

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "İçme sularında en az arsenik kadar zararlı olabilecek krom, nikel, kurşun, antimon, selenyum ve cıva gibi ağır metaller bulunabilir ve bunlar da en az arsenik kadar zararlıdır" dedi.


Dr. M. Emin Dinççağ, son zamanlarda Sağlık Bakanlığı ile büyükşehir belediyelerinin de katıldığı su polemiğinde, içme ve kullanma sularında sadece arsenik zararlıymış, başka kirlilik oluşturan madde yokmuş gibi kısır bir tartışma sürdürüldüğünü söyledi. Oysa içme sularında en az arsenik kadar zararlı olabilecek krom, nikel, kurşun, antimon, selenyum ve cıva gibi ağır metallerin bulunabildiğini hatırlatan Dr. Dinççağ, "Bunlar en az arsenik kadar tehlikelidir" diye konuştu.
Özellikle büyük şehir sınırları içinde suların bakteriyolojik analizinin her gün yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Sulardaki organik maddeler ve ağır metallerin ölçümünün de sık sık yapılması gerekir, ancak ülkemizde pek çok yerleşim yerinde içme sularında ağır metallerin analizleri yapılamıştır veya vatandaşa bu analiz sonuçları çıkmamıştır. Vatandaştan su parası tahsil eden belediyeler içme suyunun içeriğindeki her türlü maddenin ölçümünü su makbuzunun üzerinde açıklamalıdır.

Vatandaşın bilgilenme hakkı gereği bu yasal bir zorunluluktur. Sağlık Bakanlığı'nın içme sularındaki diğer standardın üzerindeki ağır metallerin de hangi ilde hangi ilçede ve ne miktarda olduğunu açıklaması vatandaşın bilgilenme hakkı gereği bir zorunluluktur. Sadece ağır metaller değil, aynı zamanda içme sularının ihtiva ettiği radyoaktivite miktarı ve artık pestisit miktarı da açıklanmalıdır. Zira içme suyunda standardın üzerinde bulunan bu maddelerin bazıları kanserojendir. Yıllardır, vatandaşın içtiği suyun standartlara uygun olarak sağlamayan idarecilere ve kamu görevlilerine dava açma ve hakkımızı arama haklarımız saklıdır. Konunun polemik konusu yapılmadan vatandaşın hayrına ve sağlığına uygun bir şekilde çözülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 18:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?