2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Nerik gün ışığına çıkıyor

Samsun'un Vezir Köprü ilçesinde sürdürülen Hititler'in kutsal kenti Nerik'i gün ışığına çıkarmak için kazılar 1 Ağustos'ta yeniden başlıyor.

Oymaağaç köyü sınırlarında 2006 yılında başlatılan kazılarda önemli aşamalar kaydedildi. Hititlerin en kutsal yeri olarak bilenen Nerik kutsal şehrinin ortaya çıkarılması için Gerda Henkel Vakfı, Berlin Freie Üniversitesi, Deutsche Orient-Gesellschaft, Bilkent Üniversitesi, Knödler Decker Vakıf, Teknik Üniversitesi Dresden, Tepe Knauf desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları 1 Ağustos-15 Ekim tarihleri arasında Alman ve Türk 20'si bilim adamından oluşan 44 kişilik ekip ile start veriliyor.

İHA muhabirine kutsal Nerik şehrinin ortaya çıkarılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren kazı başkanı Asya tarihi uzmanı Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rainer Czichon, kazı çalışmalarının 4 hektarlık alan üzerinde yürütüldüğünü söyledi.

Tarihte Hititlerin en kutsal şehrinin Nerik olduğunun bilindiğini ve Oymaağaç köyünde net buluntulara ulaşıldığını ifade eden Rainer Czichon, 2009 yılında çeşitli dallarda Alman ve Türk bilim dallarından oluşan ekiple 26 Mart-25 Nisan tarihleri arasında ilk defa denenen jeoelektrik yöntemiyle bölgenin yeni bir jeolojik haritasının oluşturulduğunu ifade etti. Toprağa verilen elektrik ile sur şeklini görmeye çalıştıklarını vurgulayan Czichon, bölge yapısının hava fotoğraflarıyla da desteklendiğini ifade etti.

Son bahar çalışmaları sırasında yapılan kazılarda bazı seramik parçaların bulunduğunu, bu seramik parçalarının bölgedeki topraklardan üretilip üretilmediğinin tespiti için Almanya'da analize gönderildiği bilgisini veren Rainer Czichon, seramiklerin bölgedeki toprak yapısından olduğu tespit edilmesi halinde, kutsal şehirde seramik ve diğer ürünlerin üretiminin yapıldığını tespit etmiş olacaklarını kaydetti.

Yaklaşık 500 metrekarelik alanda yapılan kazılarda mabedin kuzey köşesinin tamamen ortaya çıkarıldığı dile getiren Czichon, "Önemli bir keşif yaptık. Mabedin bilmediğimiz surlarını ve surlardaki mabet girişi kapısını bulduk. Bu zamana kadar yürütülen çalışmaların en önemlisi diyebiliriz. Artık mabet net bir şekilde görünebiliyor. 1,5 metre yüksekliğindeki ana duvarlar ortaya çıktı. Dış duvarda nişler var. Nişler özellikle mabette kullanılıyor. Çeşitli kap ve çanak gibi tarihi parçalar da var. Bunları Hitit ve Hattuşaş'dan tanıyoruz. En önemli keşiflerden biri de boğalar. Hava tanrının sembol hayvanları. Boğa figürleri tespit edildi. Bu da gösteriyor ki bu mabet mutlaka hava tanrının mabedi olması lazım'' dedi.

Kazıların 20 Temmuzda ekibin toplanmaya başlayacağını ve 1 Ağustos itibariyle kazılara yeniden başlanacağı müjdesini veren Czichon, ekibin 24 işçi ve 20 kişilik antropoloji, jeomorfoloji, jeoloji alanında çalışan bilim adamlarından oluşacağını belirtti. Czichon, yeni kazılarda önemli bulgulara ulaşacaklarını tahmin ettiklerini, dünyanın gözünün bu kazıda olduğuna dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 18:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?