2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Nisan ayı fırsat ayı!

Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, Nisan ayının gayrimenkulde krizi fırsata çevirme zamanı olduğunu söyledi.


Gayrimenkul piyasalarında geçmişte olduğu gibi banka faizleri düşünce konut fiyatlarının artık yükselmediğini belirten TMMBP Genel Başkanı Kozal, aylık konut kredisi faizlerinin 1.5'in altına düşmesine rağmen bırakın konut fiyatlarının artmasını, piyasalarda hareketlenme dahi olmadığına dikkat çekti. Bunu belli oranda seçim ortamının getirdiği karışıklığın etkilediğini ifade eden Remzi Kozal, "Yine insanların küresel kriz nedeniyle yatırımlarını kısmaları ve tercih önceliklerini değiştirmeleri önemli etkenler arasında bulunuyor.

Bir önemli neden de, düşüşün daha da süreceği ve en aşağı inince alıp çok daha fazla karlı çıkma beklentisidir. Dolayısıyla faizlerin ve konut fiyatlarının indiği en alt seviyede kredi alıp konut alanlar en karlı çıkanlar olacaktır. İşte bu noktayı kestirebilenler çok karlı bir iş yapmış olacaklardır. Bu maksimum kar noktasını kestirmek çok kolay değil, ancak ipucu olabilecek bazı öngörüleri ortaya koyabiliriz. Seçimlerden sonra seçim karışıklıkları ve piyasalara etki eden bazı
olumsuzluklar ortadan kalkacak ve yeni seçilen yerel yöneticilerle yeni bir güven ve müspet beklenti piyasalara olumlu yansıyacaktır. Merkez Bankası'nın faiz indirmesi ile birlikte aşağı doğru inen kredi faizleri biraz daha düşecektir" dedi.


Küresel krizin dünya genelinde alınan tedbirlerle yavaş yavaş ateşinin düşürülmeye başlandığını söyleyen Kozal, "En azından daha bir kontrol altına alınabilecektir. Gayrimenkuldeki mevsimsel fiyat artışlarının ve hareketliliğin yaşandığı Mayıs-Haziran dönemidir. Dolayısıyla Mart sonu ve Nisan ayı konut fiyatlarının dibe vurduğu ve faizlerin de olabildiğince aşağı çekildiği bir nokta olacaktır. Konut alımı için en uygun noktanın bu dönem olabileceğini söylemek çok yanlış olmasa gerek.

Tabii iki dünyada veTürkiye'de piyasaları sarsacak başka bir olumsuzluk yaşanmazsa, yabancılardan büyük talep gelebilir. Gayrimenkul alımlarında en uygun zamanı yalnızca yerli alıcılar beklemiyor. Aynı zamanda çok ciddi sayıdaki yabancı yatırımcı da İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de gayrimenkul piyasaları ile ilgileniyor. Piyasalardaki küçük bir kıpırtı çok önemli hareketlenmelere yol açabilecektir. Gayrimenkulu erkenden uygun fiyatlarla alanlar belki de hayal dahi edemeyecekleri karlar elde edebileceklerdir" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 13:01:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?