6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Nükleer enerjide kanser riski

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, "Nükleer enerji santrallerin normal şartlarda dahi çocukluk çağı kan kanseri yaptığı kanıtlanmıştır" dedi.


Samsun Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri Uzm. Dr. Cem Şahan, KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Kesik, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına Şükrü Kumbasar, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Suat Yılmaz, Türkiye'de çeşitli bölgelerde kurulması planlanan ve ihalesi gerçekleştirecek nükleer santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini dile getirdi. Platform adına açıklama yapan ve oda araştırmasının sonuçlarını açıklayan Uzm. Dr. Cem Şahan, Türkiye Akkuyu Nükleer Santrali'nin 24 Eylül'de ihale edileceğini, Sinop'ta kurulması planlanan santrallerin ise sırada olduğunu hatırlattı.


"Santrallerin sağlığa etkileri şimdiye kadar halka 'Çernobilin Türkiye'ye etkisi var-yok' ikilemi ile sunuldu diyen Şahan, "Oysa Almanya'da yıllardır süren bilimsel araştırmalar, nükleer santrallerin yakınında yaşamanın çocukluk çağı lösemisi riskini arttırdığını gösteriyor. Alman KIKK Araştırması nükleer santrallerin normal şartlarda dahi çocuklarda kan kanseri yaptığını göstermiştir" diye konuştu.


Türkiye'nin, enerji politikalarını ağırlıklı olarak geleneksel enerji kaynaklarına dayandırarak ülkenin enerji gereksinimini karşılamaya yöneldiğini ifade eden Şahan, "Bunun anlamı gelecekteki ekonomik maliyetleri büyütmek, asla geri ödenemeyecek çevresel riskleri ve çevrenin geri dönüşümsüz yıkımını artırmaktır. Bunun yanında nükleer enerji gibi en tehlikeli merkezi enerji kaynaklarına alım garantisi verilerek yatırımı özendirilmektedir. Bugün alınacak bu kararlar, enerji yatırımları uzun dönemli
yatırımlar olduğu için, Türkiye'nin ekonomisi ve çevresini en az yarım yüzyıl boyunca derinden etkileyecek, toplumsal maliyetleri çok fazla artıracaktır" şeklinde konuştu.
Nükleer santraller çevresinde yapılan araştırmalarda nükleer santrallerin yılda bir milyon kişide 600-1000 ölüme neden olduğu, bunların yüzde 80 gibi büyük çoğunluğunun santral çalışanları olduğunu ifade eden Şahan, her yüz bin kadında ortalama 26-28 meme kanserinden ölüm görüldüğü, çocukluk dönemi kanserlerinde artış olduğunun saptandığını kaydetti.


Nükleer santrallerin yapım maliyetlerinin yüksekliğini, kuruluş süresinin uzunluğu, kullanım ömrü tamamlandığında söküm ve saklama maliyetlerinin kuruluş maliyetlerinin fazla olması gibi birçok eksi yanlarını olduğunu dile getiren Şahan, "Kullanılan yakıtların depolanma süresinin yüz yıllarla ölçülmesi ve güvenli bir saklama yönteminin bulunmaması önemli sorunlar olarak önümüzde duran sorunlardır. Nükleer lobi günümüzün önemli çevre sorunu olan küresel ısınmaya çözüm olarak nükleer santraller önerilmektedir.

Ancak uranyumun madenden çıkarılıp nükleer santrallerde kullanılabilecek yakıt çubuklarına dönüştürülmesine kadar geçen süreçte harcanan enerjinin elde edilmesinde kullanılan fosil yakıtlar nedeniyle atmosfere salına karbondioksit miktarının büyüklüğü, nükleer enerjinin küresel ısınmaya olumlu katkısının olacağı savının bilimsel gerçekleri yansıtmadığını göstermektedir" dedi.


Şahan, Türkiye'nin zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğunu ve enerji verimliliği potansiyeli açısından dünyanın önde gelen ülkeleri olduğunu hatırlattı.

İha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 18:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?