2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Öğrencilere enerji tasarrufu anlatıldı

Samsun'un 19 Mayıs ilçesi Dereköy Şehit Ümit Semerci İlköğretim Okulu'nda "Enerji Tasarrufu Haftası" dolayısı ile Samsun Çevre Mühendisleri Odası tarafından "Enerji Tasarrufu" konulu seminer verildi.

Dereköy Şehit Ümit Semerci İlköğretim Okulu'nda düzenlenen seminerde konuşan okul müdür yardımcısı Veysel Kırcalı, ocak ayının ikinci haftası kutlanan Enerji Haftası dolayısıyla Fen ve Teknoloji öğretmeni Serap Akpınar rehberliğinde "Enerji Verimliliği Kulübü" kurulduğunu ve enerji tasarrufu ile ilgili olarak şiir, kompozisyon ve proje yarışmaları düzenlendiğini söyledi.


Kırcalı'nın ardından konuşan Samsun Çevre Mühendisleri Odası'ndan Dr. Nazlı Aydın, "Kullandığımız enerjilerin sonu mu geldi" diyerek başladığı konuşmasında, küresel ısınmanın, sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ile yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında sıcaklığın artması olduğunu söyledi. Dr. Nazlı Aydın, "Küresel Isınmaya, sera etkisinin insan etkisi ile artışı da denilebilir; çünkü sera gazlarının artışının en büyük nedeni karbon türevi ve diğer sera gazlarının insani faaliyetler sonucunda kontrolsüzce ve hızla atmosfere salınışı nedeniyle olmaktadır" dedi.
Dr. Aydın, son yıllarda kömür ve petrol gibi yakıt ve enerji hammaddelerinin kullanımı en üst düzeye ulaştığını vurgulayan Aydın, "Bazı elektrik santrallerinin de kömür, petrol ve doğalgaza dayalı olarak çalıştırılması sonucunda doğaya oldukça büyük miktarda karbon gazı salınmaktadır. Küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden birisi yeryüzündeki ormanların tahrip edilmesidir. Son 200-300 yılda ise dünyadaki bitki örtüsü (flora) önemli ölçüde azalmıştır" diye konuştu
Dr. Aydın, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: "Petrol, kömür ve doğalgaz (fosil yakıtlar) kullanımını sınırlandırılmalı, enerji tasarruflu kullanılmalı. Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlenilmeli. Enerji tasarruflu lamba akkor lamba kullanılmalı. Tasarruf ampullerin kullanılması konusunda dünya çapında bir karar alınsaydı; kömürle çalışan yüzlerce santral kapatılırdı. Buzdolabınızı güneş alacak yere, soba veya radyatör yanına yerleştirmeyiniz. Yeni bir buzdolabı 8-10 yaşında olandan çok daha az enerji tüketir. Üstü açık sıvı yiyecekler nem oranını arttırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur. Buzdolabına sıcak malzeme koymayınız. Televizyon, bilgisayar, yazıcı, VCD, CD gösterici, gibi elektronik aletleri 'bekleme durumunda' (stand-by) bırakmayın. Bu tip enerji tüketimine sızıntı adı verilmektedir ve aletin açık iken harcadığı enerjinin yaklaşık yüzde 5'i kadardır."


Dereköy Şehit Ümit Semerci İlköğretim Okulu Müdürü İsmail Arslan ise Müdür Yardımcıları Veysel Kırcalı ve fen ve teknoloji öğretmenleri Serap Akpınar rehberliğindeki Enerji Verimliliği Kulübü'nce enerji tasarrufu konusunda velileri, öğrencileri ve öğretmenleri bilinçlendirici çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 16:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?