6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Öğrencilere tasarrufu anlattı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Müdürü Emin Arif Özkesen, enerji tasarrufu için akkor telli lamba yerine florasan lamba kullanılması gerektiğini belirterek, "Duvarları açık renklere boyayınız. Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman fişe takılı bırakmayınız" dedi.
Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Dereköy İlköğretim Okulu'nda "Elektrik Enerjisi Tasarrufu" konulu seminer düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan EMO Samsun Şube Müdürü Emin Arif Özkesen, elektriği tasarruflu kullanmanın püf noktalarını anlattı. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Özkesen, enerji tasarrufu yapmanın hem aile bütçesi hem de ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu kaydetti. Enerjinin verimli kullanılması halinde daha az fatura ödenebileceğine dikkat çeken Arif Özkesen, "Kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 60'ını başka ülkelerden temin ediyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz" diye konuştu.


EMO Samsun Şube Müdürü Emin Arif Özkesen, enerji tasarrufu konusunda önerilerini şöyle sıraladı: "Enerji tasarrufu için kullanılmayan odalardaki ışıkları söndürün. Gündüzleri aydınlatma için güneş ışığından yararlanın. Lambaları, ışıklarından en fazla yararlanabileceğiniz şekilde yerleştirin. Düşük güçlü birden fazla lamba kullanmak yerine, yüksek güçlü tek bir lamba kullanınız. Akkor telli lamba yerine florasan lamba kullanınız. Duvarları açık renklere boyayınız. Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman fişe takılı bırakmayınız. Enerji tasarrufu sağlayan cihazlar daha pahalıdırlar fakat çalışma ömürleri boyunca sağlayacakları tasarruf çok önemli miktarlardadır. Elektrikli aletleri akıllıca kullanınız yani bir iş için en az enerji tüketenini seçiniz. Örneğin ekmeği fırında kızartmak, kızartma makinesinde kızartmaktan 3 kat fazla enerji harcar. Bir aleti almadan önce diğerleri ile karşılaştırarak daha az enerji tüketenini tercih ediniz. Ütüleme işini bitirmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çıkarınız ve işinizi ütünün içinde kalan enerji ile bitiriniz."
Dereköy İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Veysel Kırcalı, 2008 yılının 'enerji verimliliği yılı' ilan edildiğini, Milli Eğitim Bankalığı ile Enerji Bakanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda okullarda enerjiyi verimli kullanma konusunda öğrenci, öğretmen ve velilerin bilinçlendirildiğini kaydetti.


Dereköy İlköğretim Okulu Enerji Verimliliği Kulübü rehber öğretmenlerinden Serap Akpınar, kulüp olarak amaçlarının öğrenci ve velileri enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek olduğunu dile getirdi.


Okul Müdürü İsmail Arslan ise, "Enerji verimliliği kulübümüzün çalışmalarını tebrik ediyor ve destekliyorum. Bu seminerlerin devamı velilerimize yönelik olarak devam edecektir. Şimdiki amacımız okulumuzda ısı kaybını en aza indirmektir. Bu konuda okulumuzu ısı yalıtımı yapmayı dahi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 09:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?