6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

'Öğretmenler sözleşmeli köle'

Türk Eğitim-Sen Samsun 1 No'lu Şube Başkan Vekili Ayhan Taşkın, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında yaşanacak sorunların en önemlilerinden birisinin yine öğretmen açığı olacağını savunarak, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı öğretmen atamaları oldukça yetersizdir. Şu anda atama bekleyen tam 220 bin aday vardır" dedi.

2008-2009 eğitim-öğretim yılının 8 Eylül Pazartesi günü başlayacak olması nedeniyle eğitim alanında yaşanan sorunlara yönelik açımlamalarda bulunan Ayhan Taşkın, derslik açığı konusunda Lüksemburg baz alındığında 437 bin 696 olduğunu ve derslik açılığının halen çözülemediğini söyledi.

Eğitime-öğretime hazırlık ödeneğinin sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim çalışanlarına verilmesi gerektiğini savunan Taşkın, "Eğitime-öğretime hazırlık ödeneği geçen yıla göre 25 YTL artırılarak 475 YTL'ye çıkarıldı. Bir yıllık TÜFE yüzde 12'nin üzerinde olmasına rağmen eğitime-öğretime hazırlık ödeneğinin sadece yüzde 5 oranında artırılması iktidarın eğitimciye verdiği değeri göstermektedir. Milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, ilköğretim müfettişleri ve şefler denge tazminatı alamamaktadır. Üstelik Temmuz 2008 ayı itibarıyla vergi diliminin yüzde 15'den yüzde 20'ye çıkması sonucu maaşlarında azalma da yaşanmıştır. Dolayısıyla bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması ve tüm eğitim çalışanlarına denge tazminatı verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Eğitim-öğretimde bu yıl yaşanacak sorunların en önemlilerinden birisinin yine öğretmen açığı olacağını ileri süren Taşkın, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı öğretmen atamaları oldukça yetersizdir. Şu anda atama bekleyen tam 220 bin aday vardır. Ülkemizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 24.4, ortaöğretimde 16.9'dur. Bu tespitler bölge ve il ayrımı gözetilmeksizin ülke ortalaması olarak ele alınmıştır. İllere göre çok büyük uçurumlar olduğu da göz önüne alınmalıdır. Üstelik öğretmen açığının sözleşmeli ya da ücretli öğretmenler eliyle çözülmeye çalışılması da oldukça yanlış bir uygulamadır. Sözleşmeli öğretmenler hiçbir hak iddia edememekte ve güvencesiz çalıştırılmaktadır. Ücretli öğretmenler de ders başına ücret almaktadır. Gelirleri 300-400 YTL'yi geçmemektedir. Bugün asgari ücretin bile altında olan bu rakamlarla hayata tutunmaya çalışan ücretli öğretmenler, tıpkı sözleşmeli öğretmenler gibi hak ve güvenceden yoksundur. Türkiye'de öğretmen istihdamı büyük bir sorundur"
şeklinde konuştu.

"Kadrolu öğretmenlik dışındaki tüm istihdam türleri ivedilikle kaldırılmalı ve sözleşmeli öğretmenler kadroya alınmalıdır" diyen Taşkın, "Aksi taktirde çalışanlar geleceklerine güvenle bakamayacak, çalışanlar arasında huzursuzluk artacak, eğitimde kalite ve verim sağlanamayacaktır. Eğitimin yığınla sorunu bulunmaktadır. Fiziki mekanlar yetersizdir, okullarda araç-gereç donanımı tam anlamıyla sağlanmamıştır. Birçok okul gelişen teknolojiden yararlanamamaktadır, eğitime ayrılan pay oldukça düşüktür, öğretmenler sözleşmeli köle olarak çalıştırılmaktadır, eğitim çalışanlarının ücretleri son derece yetersizdir. Ayrıca, öğretmenlerin yer değiştirme yönetmeliği çeşitli sıkıntılar doğurmaktadır" diye konuştu.

Samsun'daki sorunlara değinen Taşkın, ildeki bazı okullarda öğrenci yığılması olduğunu, okullarda güvenlik sorunu bulunduğunu da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 17:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?