6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Okul ve Çevre sağlığı raporu

Samsun Tabip Odası, il genelinde okul ve çevre sağlı konusunda tespit ettikleri eksiklikleri rapor haline getirdi.

Samsun'da okul binalarının periferde(dış yüzey) daha belirgin olmak üzere yerleşme biçimi, okul binası yapımı, eğitim-öğretim hizmet ve yardımcı hizmet birimleri, zemin kaplaması, havalandırması ve ışıklandırmasının yetersiz olduğu belirtildi.


Okul çevre sağlığı çalışmaları okul sağlığı çalışmalarının önemli bir kısmını oluşturduğunu kaydeden Samsun Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Gürol Özoral, oda olarak rapor hazırladıklarını söyledi. Gürol Özoral, raporun okul çevre sağlığı uygulamaları, okulun yeri ve yerleşimi, okul binasının yapım özelliklerini, alt yapı tesislerini, tesisat güvenliğini, iç ortam havasının kalitesini, su güvenliğini, tuvaletleri, oyun alanlarını, ısıtma ve aydınlatma düzeyini, servis hijyeni gibi konularını kapsadığını hatırlattı.


Samsun da nüfusun yaklaşık beşte birinin öğrenci olduğunu ve bu nedenle okul çevre sağlığının önemini artırdığını, bu konuda odanın sapladığı bulgular olduğunu ifade eden Dr. Özoral, Samsun'da okul binalarının periferde daha belirgin olmak üzere yerleşme biçimi, okul binası yapımı, eğitim-öğretim hizmet ve yardımcı hizmet birimleri, zemin kaplaması, havalandırması ve ışıklandırması açısından yetersiz olduğunu kaydetti.


İlköğretim Yasası gereği, okul binaları meyhane, kahvehane, bar gibi yerlerden en az 100 metre uzaklıkta olması gerektiğini hatırlatan Özoral, "Samsun merkezde bu bağlamda birçok okul bu yasaya aykırı bir yerleşim göstermektedir. Belediyeler bu yasaya göre ruhsatlandırmalarını tekrar gözden geçirmelidirler. Ana karayolunun üzerinde okullar bulunmaktadır. Bu trafik güvenliği açısından sakıncalıdır. Okul binalarında amaca uygun sığınak bulunmadığı gözlemlenmiştir. Bazı ilköğretim okulları baz istasyonlarının bakış açısı içerisindedir. Okulların pencere yerleşimleri öğrenci sağlığı açısından yetersizdir. Ortak mimari proje, oluşturulan okullar dışında önemli bir eksikliktir.

Okul alanı çocuk başına 5 metrekare düşecek genişlikte olmalıdır. Bir okulun bütün alanı 400 metrekareden düşük olamaz. Bu açıdan değerlendirildiğinde okul bahçelerinin piyasaya terk edilip, paralı park alanı olarak kullanıldığı görülmüştür. Okul bahçeleri psikolojik gelişme açısından önemli mekanlardır. Bu uygulamaya son verilmelidir" dedi.


Okullarda ses yalıtım sistemleri etkin olmadığını ifade eden Özoral, "Okulların çoğunun yangın merdivenleri bulunmamaktadır. Bulunan okullarda öğrencilerin çoğu yangın merdivenlerinin yerini bilmemektedir. Okul içi merdivenler önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Samsun'un varoş okullarında okul duvarlarında nem önemli bir sağlıksızlık kaynağıdır. Okul elektrik tesisatlarının TS 3784 ve TS 4061'de belirtilen güvenlik koşullarını taşımadığı ve bu konuda bir bilgilenme olmadığı gözlemlenmiştir. Çalışma yapılan ve bilgi edinilen okulların temizliği konusunda modern imkanların kullanılmadığı ve okulların olduğu pis olduğu tespit edilmiştir. Temizlik ile görevli personel sayısı yetersizdir. Koridorların, merdivenlerin ve tuvaletlerin sık sık temizlenmediği gözlemlenmiştir" diye konuştu.


Okul bahçelerinin 21. yüzyılda Samsun'da çocuklar için büyük şanssızlık olduğunu dile getiren Özvarol, köy okullarında içme ve kullanma suyu sorunu devam ettiğini, okul çöpleri konusunda sıhhi bir yaklaşım sergileyen okulların olduğu gibi, bilgi birikimi ve eğitimi olmayan okulların olduğunun gözlendiğini, ısıtma araçları ve ısıtma etkinliği tüm okullarda gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Özoğlu, okullarda kapalı ortam kirliliği ve kimyasal etkilenme konusunda hiçbir çalışma olmadığına da dikkat çekti ve servis araçlarında halen eksiklikler olduğunu vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 17:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?