6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Okul yolu onlar için macera dolu

Samsun'da 200 metre uzaklıktaki okula gidebilmek için her gün ırmaktan geçerek 2 tepe aşan öğrenciler, ırmak suyunun yükselmesi halinde 8 kilometre yol yürümek zorunda kalıyor.


Şehir merkezine yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıktaki İstasyon köyü, Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişletilmesinin ardından mahalle statüsüne geçerek Güzeldere Mahallesi adını aldı.

Birçok kez mahallelerinin karşısındaki okula, karşı mahallelere geçiş için köprü yapılması amacıyla başvuran ve talepleri yerine getirilmeyen vatandaşların, eğitim-öğretimle birlikte sıkıntıları da başlıyor. Okul servis araçlarının kaldırıldığı mahallede veliler, maddi durumları iyi olmadığı için özel servis tutamıyor. Mahalleye 200 metre mesafede bulunan Dereköyü İlköğretim Okulu'na ulaşmak için her gün Mert Irmağı'nı aşmak zorunda kalan öğrenciler, 2 tepeyi de tırmanarak geçiyor. Veliler, çocuklarını okula götürmek için her sabah sırtlarında taşıyarak ırmağın karşısına geçiyor. Kimi zaman hayvanların geçiş yolu olan ırmaktan koyun süreleriyle birlikte karşıya geçen öğrenciler, ırmaktan geçiş yapmamaları halinde ise her gün 8 kilometre yol yürümek zorunda kalıyor.


Muhtar Seyfettin Algül, velilerin servis parası verecek durumlarının olmadığını, 45 öğrencinin ve velilerin her gün hayatlarını hiçe sayarak ırmaktan geçtiğini söyledi. Yıllardır köprü yapılması için mücadele verdiklerini dile getiren Algül, merkezdeki okulun köye 200 metre uzaklıkta olmasının olayı trajikomik hale getirdiğini belirtti.
5-A sınıfı öğrencisi Eda Demirer, paralarını yetmediği için servise binemediklerini her gün korkarak ve üstleri kirlenerek okula gittiklerini söylerken, Gamze Yangöz ise köprü istediklerini belirtti.


65 yaşında 3 torun sahibi Kebire Kır da, "Bu yaşta dağ bayır aşarak ırmak geçerek çocuk taşıyorum" derken veli Meryem Yumak ise, "Her gün çocuklar sırtımızda ırmak geçiriyoruz. Kışın ise su yükselince 8 kilometre yol yürüyorlar. İmkanımız olsa servise vereceğiz ama yok" diye konuştu. Bu arada, mahalle sakinleri sorunları çözümlenene kadar çocuklarını okula göndermeme kararı aldı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 13:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?