2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

'Okullarda hemşire olmalı'

ÖĞRENCİ SAĞLIĞI İÇİN OKULLARDA HEMŞİRE GÖREVLENDİRİLMESİ TALEBİ

Ankara'daki bir okulda domuz gribi (swine flu) çıkması üzerine bütün dikkatler 'Okul sağlığı' üzerine çevrilerken, Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, okullarda hemşire görevlendirilmesinin öğrencilerin sağlığı açısında önemli olduğuna dikkat çekti.

Okul sağlığının halk sağlığının önemli bir çalışma alına olduğunu hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, "Yönetmeliklerde okul sağlığı alanında yapılması gereken pek çok şey olduğu halde ülkemizde bu konuda çok fazla şey yapılamamaktadır. Oysa ki okul yılları çocukların sağlıklı davranışları edindikleri ve geleceklerinin daha sağlıklı olması için temellerin atıldığı yıllardır. Okullarda okul sağlığında aktif görev almak üzere okul aile birliğinin temin edeceği hemşire görev almalıdır" dedi.

Dr. Dinççağ, "Hemşirenin görevi, okul sağlığı hizmetlerini yürütmek, kontrol etmek, sınıflardaki sağlık kolları ile işbirliği yapmak, kayıtları tutmak ve denetlemek olmalıdır. Okul içinde iğne, pansuman, acil müdahale yine hemşire tarafından yapılabilir. Okul öğrencilerinin ayda 1 lira gibi bir harçlığı ile bu imkanı sağlamak mümkündür. Domuz gribi konusunda öğrencilerin dikkatli olması, sınıfların havalandırılması, el yıkama ve hijyen, hasta olanların ayrılması okul hemşiresine önemli görevler yüklemektedir. Zira okullarda, bit salgını, okul çocuklarının boy kilo ve gelişme takibi, okullarda obezitenin önlenmesi, hepatitten korunma, barsak parazitlerinden korunma konusunda okul hemşireleri önemli görevler yapabilirler. Koruyucu sağlık tedbirleri alabilirler. İlk adet gören kız çocuklarına okul hemşirelerinin desteği ve yardımı olabilir. Okuldaki diyabetli (şeker hastası) öğrencilere okul hemşiresinin yardımı olabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2009 Pazar 10:17:00
Güncelleme :25 Ekim 2009 Pazar 11:47:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?