5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Ömrünü yazıya adadı

Hayatını yazıya adamak için 1981 yılında Ankara Gümrükler Başmüdürlüğü Şube Müdürlüğü'nden istifa eden "Derebahçeli" lakaplı şair- yazar-halk ozanı Ali Kayıkçı, edebiyat aşıkları için yazı yazmayı sürdürüyor. 

Samsun Yazarlar Derneği'nin (SAY-DER) Basın Yayın ve Kültür Heyeti'nde yer alan Ali Kayıkçı'nın yazdığı 9 romanı değişik yayınevleri kanalıyla basılırken, bunlardan en sonuncusu olan ve belge-roman niteliği taşıyan "Pontus'a Darbe" isimli eseri büyük ilgi görüyor. Eserlerinde milli ve manevi değerleri ön plana çıkaran ve birlik ve beraberliğin önemini vurgulayan Kayıkçı, romanlarında Karadeniz Bölgesi insanının aşklarını, sevgilerini, hicranlarını ve acılarını en güzel şekilde yansıtıyor. 

Çeyrek Asır, Çile ve Huzur, Onbuçuk Atali, Bir Elmanın Yarısı, Fidan, Halime Kız, Çeyrek Asırdan Sonra, Hasret ve Pontus'a Darbe isimli romanları büyük beğeniyle okunan Ali Kayıkçı'nın ayrıca "Adım Adım", "Kan Pıhtısı", "İhracat", "İslam'a Göre Evlilik ve Mahremiyetleri" isimli inceleme yazıları, "Mondros'tan Cumhuriyete" isimli destanı, "Samsunlu Halk Şairleri", "Samsun'da Kültür Sanat", "Mahalleden Bölgeye Samsun" ve "İşte İnsan" isimli derlemeleri de bulunuyor. 

Trabzon'da 1946'da doğup ilk, orta ve liseyi Samsun'da okuyan, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden 1969'da mezun olduktan sonra İstanbul İhracat Gümrüğü'nde müdür muavinliği, Samsun Gümrük Müdürlüğü ve Ankara Gümrükleri Başmüdürlüğü'nde şube müdürü yapan ve 1981'de istifa ederek ömrünü kültür ve sanata adayan Ali Kayıkçı, "Çabam Türk gençliğinin maneviyatın güzelliğini solumasına katkıda bulunmak, milli birlik ve beraberlikten asla taviz verilmemesi için çalışmak yönündedir. Güzel ülkemizi değişik zamanlarda bölmeye çalışmak faaliyetleri sürmektedir. Dilimize, dinimize, mazimize, örf ve adetlerimize sahip olmaya mahkumuz. Aksi takdirde Anadolu'nun 31. medeniyeti de yok olur. Ülkemiz dünyanın en güzel yerindedir ve bunun kıymetini bilmeli, özentiden kurtulmalı, kendimiz olmalıyız. Gençliğimiz için gece-gündüz demeden çalışmalıyız" dedi. 

Kayıkçı, yeni eserleri üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü, bunlardan bir tanesinin baskı aşamasında olduğunu ifade etti.
iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 10:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?