2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

OMÜ Formula G'de iddialı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Enerji Kulübü ekibinin yaptığı güneş enerjili araç, Formula G yarışlarında iddialı olduğunu gösterdi.


OMÜ Tahsin Tuncalı Merkezi'nde güneş enerjisi ile çalışan aracın tanıtımı yapıldı. Araç tanıtımına OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Ahmet Bulut, Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, öğretim üyeleri ile OMÜ Enerji Kulübü'ne üye öğrenciler katıldı. Araç tanıtımında test sürüşü yapıldı. OMÜ Enerji Kulübü'nce yapılan araç, test sürüşünde 9 Ağustos'ta İzmir'de yapılacak olan Formula G yarışlarında iddialı olduğunu gösterdi.


10 kişilik ekip tarafından yapılan aracın, 165 kilogram ağırlığında, 5 metre uzunluğunda, 1.8 metre eninde ve 60 santimetre yüksekliğinde olduğu belirtildi. Panellerle akü 1.5 saatte dolarken, aracın toplam maliyeti ise 35 bin TL olarak açıklandı. 3 çekişli olan aracın, yaklaşık 80-90 kilometre hıza ulaştığı öğrenildi. Araç, panellere gelen güneş ışınlarını enerjiye dönüştürerek aküye yüklüyor ve tekerlere güç vermesiyle hareket etmesini sağlanıyor.


"Amacımız yarışta önemli bir başarı sağlamak" diyen OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Enerji Kulübü Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, "Yarışta başarılı olursak Samsunlu işadamlarından destek göreceğimizi düşünüyorum. Üniversitemizde güneş enerjisi ile çalışan ilk aracımızı yaptık. Bundan sonra destek alarak hem güneş enerjili hem hidrojenli arabalarda başarılı olmak istiyoruz. Bu anlamda gerçekten şehre bir ivme kazandırmak istiyoruz. Toplum ve üniversite atılım içerisinde olmalı, bu projemizle bir başlangıç oldu. Seneye hibrit ve hidromobil gibi araçları hidrojenli yapmayı düşünüyoruz. Bu araçları belki güneş enerjisi sistemiyle destekleyebiliriz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 19:13:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?