4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

OMÜ'de akademik yıl başladı

OMÜ'DE AKADEMİK YIL BAŞLADI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitelerde artık tercih döneminin başladığını belirterek, "Üniversitelerin bağımsız olmasından pek korkulmamalıdır. Niteliksiz ve düzeyi düşük eğitim veren üniversiteler doğal seleksiyonla elemeden geçecektir" dedi.

OMÜ'nün 2010-2011 eğitim-öğretim yılı açılış töreni, Kurupelit yerleşkesindeki OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Koro ekibinin sahne almasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitelerin tarih boyunca kendi kurallarını koyan kurumlar olduğuna dikkat çekti.

Üniversitelerin bağımsız işleyen kurumlar olduğunun altını çizen Akan, bu nedenle akademik paylaşım gerektirdiğini vurgulayarak, üniversitelerin bir kalıba sokulmamasını istedi. "Bu eğitim kurumları, hür üniversite amacına yönelik olarak biçimlenmelidir" diyen Akan, "Yüksek öğretimi koordine eden bir üst kurulun ise daha çok akademik düzeyi, akademik işleyişin asgari koşullarını ortaya koyması gerekmektedir. Kuşku akla gelebilir. Kendi başına üniversiteler çok niteliksiz bir eğitimle öğrenci mezun edebilir. Bu da haksız rekabete yol açabilir diye düşünülebilir. Türkiye'de üniversite sayısı 154'ü buldu. Bu kadar artan üniversite sayısı ile artık iş hayatında, istihdam edinmede, seçme ve seçilmede zorlama, bu niteliksiz ve düzeyi düşük eğitim veren üniversiteler doğal seleksiyonla elemeden geçecektir. Çok güçlü bir rekabet oluşmaktadır. Hem ülkemizde hem de dünyada. Üniversite sayısı artıyor ama nüfus artışında yavaşlama olması ön görülüyor. Orta öğretimde 550 bin yıllık mezun sayısı, belli bir süre en fazla 600 bine yaklaşır sonra daha aşağıya düşmeye başlayacak. Öğrenciler artık seçme yapmaktadır. Öğrenciler hangi bölümde hangi üniversiteyi okumak istediklerini düşünmektedirler. Üniversitelerin bağımsız olmasından pek korkulmamalıdır. Bu sosyolojide, sürekli kendisini yenilemeyen, kalitesini gözetmeyen, titizlik göstermeyen üniversiteler elenecektir" dedi.

Üniversite öğrenci sayısının 28 bine ulaştığı bilgisini veren Akan, bilimsel yayınlarda özellikle artış gözlendiğini vurguladı. Akan, öğrencileri cezp edecek çalışmalar içerisinde olduklarının ise altını çizdi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Üniversiteler geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizi yetiştiren önemli kurumların başında geliyor. Gençlerimizin en iyi şekilde yetiştirilmesi, geleceğimizin güven altında olmasını hissettirecektir. Üniversiteler gençlerimizi yetiştiren kurumlar olarak, geçmişten gelen deneyimleri ile önemli görevleri bulunmaktadır. OMÜ 35 yıllık birikimiyle Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yer almaktadır. Üniversiteleri öğrenci yetiştiren kurumlar olarak görmememiz gerek. Bulundukları kentin sosyal, ekonomik ve kültürel yönden kalkınmasına da katkı sağlamaktadırlar" diye konuştu.

Konuşmaların artından üniversitede çeşitli alanlarda başarı gösteren 54 öğrenci ve akademisyen ile 35 yıl önce üniversitenin kurucu üyeliğini yapanlara plaket verildi.

Akademik açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutan Vekili Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Kurmay Başkanı Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, Başsavcı Canip Yetişir, AK Parti Samsun İl Başkanı Adem Güney, dekanlar, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

OMÜ'DE AKADEMİK YIL BAŞLADI
OMÜ'DE AKADEMİK YIL BAŞLADI
OMÜ'DE AKADEMİK YIL BAŞLADI
OMÜ'DE AKADEMİK YIL BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 16:56:00
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 18:51:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?