6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

OMÜ'de 'TÜBİTAK günleri'

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci, 2007 yılı verilerine göre Türkiye'de AR-GE'ye bu zamana kadar 6 milyar 400 milyon dolar harcandığını söyledi.


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile TÜBİTAK'ın işbirliğinde 'TÜBİTAK Günleri' düzenlendi. OMÜ Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 'TÜBİTAK Günleri' çerçevesinde konuşma yapan Prof. Dr. Ömer Cebeci, araştırmacıların hepsinin üniversitelerde kalmamasına ve özel sektörde de çalışmaları gerektiğine işaret etti.


Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki AR-GE harcamalarında yüzde 2'nin hedeflendiğini belirten Cebeci, "Görüldüğü gibi henüz yüzde 1'i yakalayamadık. Bunun ilerleyen zamanlarda düzeleceğini düşünüyorum. 2007 yılı verilerine göre, AR-GE'ye bu zamana kadar toplam 6 milyar 400 milyon dolar harcandı. 2007 yılı milli gelirimiz ise 897 milyar dolar seviyesindedir. Muasır medeniyetlerde sanayinin ulusal AR-GE payı içindeki yürüten ve çalışan açısından payı üniversitelerin 2 katı gibi üstünlüğe sahiptir.

Sanayide AR-GE çalışmaları kapsamında kamu kurumlarına göre fazla para harcanıyor" dedi.
Hükümetten AR-GE'ye istedikleri parayı sanayici ve araştırmacılar için talep ettiklerini kaydeden TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci, 2007 yılında kendilerine gelen yıllık paranın ise 500 milyon YTL olduğunu ve bu rakamın üniversitelere, sanayi ve bilim insanına dağıtıldığını ifade etti

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?