6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

OMÜ'de türbana izin yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), Anayasa değişikliği ve Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) türban genelgesine rağmen başörtülü öğrenciler içeri alınmadı.

TBMM'nin kabul ettiği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı Anayasa değişikliği ve YÖK'ün hafta sonu tüm üniversitelere gönderdiği genelgeye rağmen OMÜ'de türbanlı öğrenciler yargı kararları gerekçe gösterilerek içeri alınmadı.

Kurupelit Yerleşkesi'nde Tıp Fakültesi haricinde fakültelerin bulunduğu kampüs giriş bölümünde üniversite güvenlik görevlileri, her zamanki gibi kimlik ve türban kontrolü yaptı. Fakültelere giren toplu taşıma araçları ile yayalar kontrol edilerek kimlikler soruldu, türbanlı öğrenciler kontrol edildi.

Toplu taşıma araçlarındaki öğrencilerin kimliklerini de tek tek kontrol eden görevliler, türbanlı öğrencileri ise "Eski uygulama devam ediyor. Türbanlarınızı çıkarın" şeklinde uyardı. Üniversite genelinde geniş kontroller sıklaştırılırken, türbanlı öğrenciler ile güvenlik görevlileri arasında zam zaman tartışma yaşandı.

Eski sistemin uygulandığını söyleyen görevlilere türbanlı öğrenciler, "Neden eski sistemi uyguluyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. Uygulamanın devam ettiğini gören türbanlı bazı öğrenciler otobüslerden inerek fakülteye girmezken, bazı öğrenciler başlarını açtı, bazıları da peruk taktı. Öğrenciler, görüntü alınmasına tepki gösterdi.

Fakülte içerisinde dolaşarak çalışmaları yerinde izleyen OMÜ Rektörü Prof . Dr. Ferit Bernay, mevcut Anayasa değişikliğinin çok geniş kavramda, genel bir yaklaşım olduğunu söyledi. "Şimdiye kadar uygulamamızda çelişen bir durum söz konusu değildir" diyen Bernay, "Bütün üniversiteler günlerdir aynı şeyleri dile getiriyor. Üniversiteye özel bir yasayla konu belirlenmedikçe eski mahkeme kararları ortadadır. Yargının türban konusunda bu konuda kesin hükümleri vardır. Biz eski uygulamaya devam edeceğiz. Kimse bizden kendi hatırı için yasaları çiğnememizi beklemesin. Zannediyorum üniversiteler bu konuda gerekli girişimlerini yapacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 13:52:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?