6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

OMÜ'den iki yeni proje

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), dünyadaki ölümlerin önemli etkenleri olan kanser ve damar hastalıkları için iki yeni hastane ve merkez yapımını programa aldı.


Üniversite çalışmaları hakkında bilgi veren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitenin en önemli hizmet alanlarından birinin sağlık alanı olduğunu, sağlık alanında bilginin, teknolojinin, geometrik artışın hem makine hem de cihaz bakımından sürekli yenilenmeyi zorunlu kıldığını söyledi.


Yeniliklerin üniversitenin çeşitli imkanlarla elde edilen kazancın büyük bir bölümünü harcanmasını zorunlu kıldığını belirten Akan, bu noktada verimliliğin düşük, insan kaynağı planlamasının sağlıksız olduğunu ve her alanda israfın varlığının itiraf edilmesi gerektiğini kaydetti.


"Ancak, verilen hizmete ödenen para, neredeyse maliyetin altında kalmaktadır" diyen Akan, "Bunun en önemli nedeni üniversite hastanelerinde aynı zamanda araştırma ve eğitim yapıldığından, hizmetin daha özellikli ve yüksek maliyetli olmasıdır. Kamu kaynaklarınca karşılanmayan yine bina ve donanımı kendi imkanlarımızla gerçekleştirme zorluğu bir yana, bugün üniversite hastanesi döner sermeye işletmelerinin çoğu ciddi miktarda açık vermektedir" dedi.


Üniversitede günün sağlık sorunları dikkat alınarak yapılması gereken yatırımlar olduğunu ifade eden Akan, şunları kaydetti: "Günümüzde, gelecekte en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinin damar hastalıkları ve kanser olduğu gerçeği ortadadır. Artık bu alanlarda yoğunlaşmamızı zorunlu kılmaktadır. Önem sırasına göre, onkoloji hastanesi, kalp hastalıkları merkezi, nörolojik hastalıklar ve geriatri merkezleri öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Özellikle onkoloji hastanesi ve kalp hastalıkları merkezi yapımını, genel bütçeden alacağımız katkıya kendi öz kaynaklarımız ve şehrin katkısını ekleyerek, en erken zamanda gerçekleştirmek istiyoruz."
Rektör Akan, eğitim ve araştırma yapılan, sağlık hizmeti verilen merkezlerin donanımı ve görevlerinin, öğretim üyelerinin bilgi düzeylerinin dünyanın ulaştığı düzeyin altında olmadığını da vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 14:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?