2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

OMÜ'ye TEKNOPARK

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) yapılacak olan Teknoloji Geliştirmesi Bölgesi (TEKNOPARK) kuruluşu için protokol imzaları bugün atıldı.

OMÜ'ye kurulacak olan TEKNOPARK Kurucu Heyeti Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu tarafından protokol imzaları atıldı. Ayrıca OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon'da gerçekleştirilen imza töreninde OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, TEKNOPARK Proje Sorumlusu Doç. Dr. Fehmi Yazıcı, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk ve öğretim üyeleri katıldı.

TEKNOPARK Proje Sorumlusu Doç. Dr. Fehmi Yazıcı, projenin amacının üniversite ve sanayi işbirliğini en üst düzeye çıkarmak ve ileri teknoloji alanında çalışan yerli ve uluslararası şirketleri bir araya getirmek olduğunu, üniversitelerdeki akademik birikimin ve araştırma sonuçlarının ekonomik değere dönüştürülmesini sağlamak, teknolojik düzeyi yükselterek uluslararası rekabet gücünü attırarak ileri teknoloji üretme potansiyeli olan şirketlerin kurulması ve mevcut küçük şirketlerin büyümesini teşvik etmeği amaçladıklarını söyledi. TEKNOPARK projesinden Amasya, Çorum, Sinop ve Ordu illerinin de yararlanabileceğini belirten Doç. Dr. Fehmi Yazıcı, TEKNOPARK'ta faaliyet gösterecek olan şirketlerin, TEKNOPARK'ta yürütecekleri AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV) ve Ücret Gelir Vergisi'nden muaf tutulacağının altını çizdi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, projenin Samsun ve üniversite açısından çok önemli bir gelişme olduğunu, projenin Samsun'un projesi olduğunu ve OMÜ'den çok Samsun'un yaralanacağını söyledi. AR-GE ile ürün ve teknoloji geliştirmenin yapılması gerektiğini vurgulayan Akan, kurulacak olan TEKONOPARK ile ürün ve teknoloji geliştirmeyi yapacaklarını ve TEKNOPARK'la iş yapan herkesin kazanacağını ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, TEKNOPARK projesinin çok gecikilmiş olduğunu, Rektör Akan'ın projeyi Samsun'un projesi olarak görmesinden dolayı mutlu olduğunu ve her şeyin Samsun için ve Samsun'un büyümesi için yapılması gerektiğini söyledi.

Vali  Güzeloğlu da, TEKNOPARK'ın çağdaş ve gelişmiş kentlerin olmazsa olması ve Samsun için dönüm noktası olduğunu, şehir için eksikliğinin giderildiğini ve Samsun'un gelişimi için büyük bir atılım içerisine girdiklerini söyledi. Bugünün dünyasında kentler marka değerlerini kendi ürettikleri değerlerle sürdürmek zorunda olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, TEKNOPARK projesine kentin sahip çıkması gerektiğini, bugünden itibaren bu atılımı öğrenen herkesin ortak projesi olması ve küresel düşünerek çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

Vali Güzeloğlu, Merkez Organize Sanayi Bölgesi içerisinde TSO tarafından başlayan,  İl Özle İdaresi'ne devredilen inşaat ve yarım kalan blokların TEKNOPARK projesine hizmet etmek ve sanayinin üretimine üniversitenin bilgi katkısıyla buluşmasını sağlamak adına Teknik Meslek Yüksek Okulu olarak tanımlanması Rektör Prof. Hüseyin Akan tarafından kendilerine taahhüt edildiğini ve Türkiye'de ilk olmak üzere Organize Sanayi Bölgesi içerisinde üniversitenin sanayi ile içe ve bir arada iddiasıyla olacağının müjdesini verdi.

Konuşmaların ardından TEKNOPARK Kurucu Heyeti, Vali Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Akan ve Ticaret ve TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu tarafından protokol anlaşmasını imzaladılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 14:58:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?