2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Öncü doktorlar Yemen'e gitti

Samsunlu öncü doktorlar, gönüllü olarak sağlık hizmeti vermek için Yemen'e gitti.
Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip, geçen yıl Senegal'e giderek iki kez sağlık hizmeti sunan ve doktorların da yurt dışında ses getiren faaliyetler yapabileceğini gösteren Samsunlu hekimler, 6 aylık bir hazırlık sonrası Yemen'e gitti. Samsun Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği (SAYMER) Kurucu Başkanı ve Üyesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Osman Katrancı önderliğinde TİKA ve her iki ülke sağlık bakanlığı katkılarıyla Yemen'de 9-17 Mayıs tarihlerinde gönüllü sağlık hizmeti sunulacak.

Samsun-Çarşamba Havaalanı'ndan bugün uçakla yola çıkan kafilede 8'i yardımcı sağlık personeli olmak üzere 33 kişi bulunuyor. Kafilede kardiyoloji, dahiliye, kadın doğum, çocuk, çocuk cerrahisi, fizik tedavi, göz, kulak burun boğaz, ortopedi, üroloji, genel cerrahi uzmanı, diş hekimi ortodontis ve çene cerrahi uzmanı hekimler bulunuyor.

Opr. Dr. Ali Osman Katrancı, Yemen'e giden sağlık ekibinde özellikle diş hekiminin yer aldığını belirterek, "Bunun da sebebi, Yemen'de sosyal bir sorun olan ve bir çeşit uyuşturucu olan gat çiğnemenin çok yaygın olması. Yediden yetmişe bayanların da dahil olmak üzere yaygın kullanılan gat, özellikle ağız, boğaz, diş ve çene yapısında ciddi sorunlara yol açıyor. Bu anlamda bu soruna dikkat çekmek ve tedavi ve önleyici faaliyetlerde bulunmak hedefleniyor. Bu seferki faaliyette cerrahi müdahalelere de ağırlık verilecek. Yemen Sağlık Bakanlığı'nın programı dahilinde belli bölge hastanelerinde cerrahi müdahaleler ve bu konuda bilgi alış verişi ve eğitim de planlanmaktadır" dedi.

Opr.Dr. Katrancı, şunları söyledi:
"Başkent Sana ve çevresinde geçen sene sel felaketine uğrayan tarihte de adı geçen Hadramut bölgesinde olmak üzere iki bölgede sağlık hizmeti sunulacak. 8 günlük faaliyet sonrası 17 Mayıs pazar günü 13.30'da Samsun'da olunması planlanıyor. Tarihimizde ve gönlümüzde ayrı bir yeri olan Yemen'e götürülecek olan bu faaliyet Yemenlilerin ifadesiyle 90 yıla yakın olan küllenmiş aradaki sevgi, dostluk kardeşlik ateşini yeniden alevlendirecek. Yemen'le Türkiye arasında her gün gelişen ikili ilişkilerde önemli
bir kilometre taşı olacaktır."
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 15:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?