6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Öndül'e hayvansever müdahelesi

Samsun'da uzun yıllardan bu yana düzenlenen, manda ve öküz gibi büyükbaş hayvanların güçlerinin denendiği ''öndül'' yarışmasına hayvanlara eziyet edildiği gerekçesiyle hayvanseverler müdahalede bulununca yarışma ilk kez il hayvanları koruma kurulu üyeleri gözetiminde yapıldı.

Edinilen bilgiye göre, Samsun'un Canik ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Yayla Köyü'nde 150 yıldır düzenlendiği belirtilen, manda ve sığır gibi büyükbaş hayvanların güçlerinin denenmesi için yapılan ''öndül'' yarışmasında hayvanlara eziyet edildiğini gerekçe gösteren Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hümeyra Ulubay, Samsun Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu'na şikayette bulundu.

Bunun üzerine Kurul, yılda bir kez gerçekleştirilen yarışmanın belirlenen kurallar içinde ve komisyonun gözetiminde yapılması kararı aldı.

Bu gelişme sonrasında ise zaman zaman sayıları dokuza çıkan kağnı arabasının birbirine bağlanıp sabitlenerek bir çift manda veya öküzünün bu arabaları çekerek gücünü göstermesi şeklinde gerçekleşen yarışmanın yapıldığı Yayla Köyü'ne giden komisyon üyeleri, yarışmaya katılacak olan sığır ve mandaları veteriner hekim kontrolünde önce sağlık muayenesinden geçirdi. Daha sonra da komisyon üyeleri hayvanlara eziyet edilmemesi yönünde alınan kararları köy caminden anons ettirerek halka duyurdu.

Çok sayıda sığır ve mandanın katıldığı yarışmada gerekli güvenlik önlemi alınmaması ve izleyicilerin yarış alanı içinde olmasına komisyon üyesi Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hümeyra Ulubay, tepki gösterirdi. Bu nedenle zaman zaman Ulubay ile yarışmayı düzenleyenler arasında tartışmalar yaşandı.

Yarışmada sürekli hayvanlara eziyet edildiğini ve durdurulmasını isteyen Ulubay'a vatandaşlar tepki gösterirken yarışmada yine önceki dönemlerdeki görüntüler tekrarlandı.

Yarışmada hayvan sahiplerinin derece yapabilmek için besledikleri hayvanların boyunduruklarının üzerine binerek hayvanlarına vurması ise kurul üyelerinin uyarısına neden oldu. Bu nedenle de zaman zaman durdurulan yarışma zorlu bir çekişmenin ardından sona erdi.

Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hümeyra Ulubay, amaçlarını hayvanlara eziyet edilmesini önlemek olduğunu söyledi. Tüm çabalarına rağmen eski alışkanlıkları önleyemediklerini belirten Ulubay, bundan sonraki yarışmaların da takipçisi olacaklarını bildirdi.

Katılımcı vatandaşlar da yarışmanın uzun yıllardan bu yana gelenek haline geldiğini ifade ederek, müdahalenin yarışmanın heyecanını engellediğini savundular.


-ÖNDÜL YARIŞMASI-



Öndül Yarışması genellikle yılda bir kez düzenleniyor. Etkinlikte yörede nam salmış sığır ve öküzlerinin kuvvetleri denenirken, düz bir arazide düzenlenen yarışmada her hayvan sahibinin 15 dakikalık süre içinde aldığı yol ölçülüyor.

İki kategoride yapılan yarışmada birinci olan manda sahibine dana, tay veya sığır verilirken, öküz sahibine ise koyun hediye ediliyor.

a.a
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 18:08:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?