6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Organ bağışı hayat kurtardı

Samsun'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 3 çocuk babası Metin Alpak'ın karaciğeri, bir hastaya nakledilmek üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait uçakla Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne götürüldü. 

Samsun'un Kıran Mahallesi Ankara Bulvarı üzerinde 12 gün önce Davut S. idaresindeki 55 SV 440 plakalı otomobil, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu takla atmış ve kazada otomobil sürücüsü ile Metin Alpak (46) yaralanmıştı. Ağır yaralanarak Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alınan 3 çocuk babası Metin Alpak'ın dün saat 16.30 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti. Alpak ailesi, Metin Alpak'ın organlarının bağışlanması için durumu hastane yetkililerine bildirdi. Yapılan araştırma sonucu Gaziantep'te yaşayan ve durumu ciddi olan karaciğer hastası Orhan Işık'ın (45) organ nakli için beklediği ve dokularının Metin Alpak ile uyduğu tespit edildi. Orhan Işık, dün gece organ nakli için Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne götürüldü. Samsun'daki organı almak için İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'ndeki beyin ölümü gerçekleşen Metin Alpak'tan karaciğeri almak için harekete geçti. 2. Ordu Komutanlığı tarafından, Samsun'a gidip organı alarak bir an önce Malatya'ya yetiştirmek için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait uçak tahsis edildi. Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile ekibinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Burak Işık, Dr. Veysel Ersan ve Koordinatör Mukaddes İspir, askeri uçakla Samsun-Çarşamba Havaalanı'na geldi ve gece saat 04.00 sıralarında Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'ne ulaştı. 

Ameliyata giren Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, organı aldıktan sonra sabah saat 07.00 sıralarında Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'nden ayrılarak ambulansla Samsun-Çarşamba Havaalanı'na, oradan da kendilerini bekleyen askeri uçakla Malatya'ya gitti. Prof. Dr. Sezai Yılmaz, organ bağışında bulunan Alpak ailesine ve kendilerine yardımda bulunup uçak tahsis eden 2. Ordu Komutanlığı'na teşekkür ederek, Türkiye'de organ bağışının önemine dikkat çekti. Prof .Dr. Yılmaz, "Durumu ciddi olan hastaya nakledilecek karaciğerin bulunduğu haberini gece aldık. Samsun'a ulaşım zor olduğu için 2. Ordu Komutanlığı bize uçak tahsis etti. Durumu oldukça kritik olan Gaziantepli hastaya nakledilmek üzere beyin ölümü gerçekleşen Metin Alpak'tan karaciğeri aldık. İnşallah herkes için hayırlı olur" dedi. 

Organı bağışlanan Metin Alpak'ın ağabeyi Hüseyin Alpak (51) ise, ailece düşünerek kardeşinin organının bir başka bedende yaşamasına karar verdiklerini belirterek, "Bizim organ bağışımızın herkese örnek olmasını istiyorum. Ölen insanın organı hiçbir işe yaramıyor. Hem organ ihtiyacı olan hastaları yaşatalım hem de kardeşimi başka bedenlerde görelim istedik. Biz kardeşimizi kaybettik, diğer hastalar yaşasın" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 09:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?