6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Organ bağışında Türkiye yetersiz

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Kadavra organ bağışı milyonda kişi başına İspanya'da 34.3, Belçika'da 28.15 ve Fransa'da 25.3 iken, Türkiye'de 3.0'dır" dedi


‘03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle organ bağışı konusunda bilgi veren Dr. Mustafa Kasapoğlu, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu, ileri derecede kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan bazı hastaların tedavilerinin ancak organ nakli ile mümkün olabildiğini söyledi.


Türkiye'de yaşamını diyaliz tedavisi ile devam ettiren yaklaşık 40 bin böbrek hastası olduğunu, bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında diyaliz gibi yardımcı tedaviler olmadığı için hastaların organ bulamamaları nedeniyle hayatlarını kısa sürede kaybettiğini belirten Kasapoğlu, son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılmasının hem ulusal bütçeye daha az maliyet getirdiğine hem de hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırdığına dikkat çekti.
"Avrupa Konseyi'nin son verilerine göre, 2007 yılı kadavra organ bağışı milyonda kişi başına İspanya'da 34.3, Belçika'da 28.15, Fransa'da 25.3 iken, Türkiye'de 3.0'dır" diyen Kasapoğlu, "Ülkemizde geçen yıl kadavradan 399 böbrek, 209 karaciğer, 61 kalp nakli yapılmıştır. Her yıl bekleme listelerine eklenen hasta sayısı artış gösterirken, yapılan nakillerin sayısı aynı hızda artış göstermemesi nedeniyle, hastaların bir kısmı organ beklerken hayatlarını kaybetmektedirler" diye konuştu.
Organ bağışı talebini artırmak üzere organ nakli ve bağışı konusunda dünya standartlarını yakalamak için her hastanede organ nakli koordinatörlerinin atandığını anlatan Kasapoğlu, "Özellikle vatandaşların görebileceği yerlere çeşitli dövizler asılarak alışveriş merkezleri ve vatandaşlarımızın yoğun gittiği yerlerde standlar açılacaktır. İlimizde görsel ve yazılı basınımızın destekleriyle çeşitli spot filmler eğitim programları yaparak, broşür ve dokümanlarla vatandaşların organ bağışına karşı duyarlı hale gelmesine katkı sağlayacağız. Doktorlarımız ve sağlık personelimize eğitimler verilerek, organ bağışının artırılmasına önem verilecektir" şeklinde konuştu. Kasapoğlu, insanın ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebildiğini de vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 17:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?