6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Organ nakli eğitim toplantısı

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Eğitim Toplantısı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Koordinasyon Merkezi tarafından organize edilen, OMÜ Kampüsü Tepe Otel'de yapılan toplantıya Samsun, Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Giresun, Amasya, Tokat ve Sinop Sağlık İl Müdürleri, uzman hekimler ve öğretim görevlileri katıldı.

150 kişinin katıldığı toplantıda 7 uzman doktor tarafından beyin ölümü, yoğun bakım donör takibi, organ ve doku nakli gibi konularda bilgiler verildi.

Toplantıyla ilgili olarak açıklama yapan Pratisyen Bölge Koordinatörü Dr. Settar Ekinci, organizasyonda Türkiye 9 bölgeye bölünerek koordinasyon merkezlerinin kurulduğunu ve Samsun'un koordinasyon merkezlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Yapılan eğitimlerin Samsun ayağını gerçekleştirdiklerini belirten Ekinci, amaçlarının organ naklinin insanlara önemini nasıl anlatabilirizin konusunu işlemek olduğunu vurguladı.

Settar Ekinci ayrıca, Samsun'a bağlı diğer 8 ilin hastane çalışanlarının özellikle beyin ölümü kararı veren uzmanlarla bir araya gelmek ve kendilerine beyin ölümüyle ilgili bir sunum hazırlayıp eğitimde bulunmak ve aynı zamanda yoğun bakımlarda donör bakımı konusunda bilgi vermek amaçlı bir toplantı olduğunu ifade etti.

Samsun İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de organ nakli konusunda dünya standartlarını yakaladıklarını ve her türlü organ naklinin başarıyla yapılmakta olduğunu söyledi. Türkiye'de organ naklinin önünde duran en büyük engel beyin ölümü tanısının yasal yetersizliğiyle birlikte organ bağışlayacak bir vericinin bulunmaması olduğuna değinen Kasapoğlu, bunun en büyük nedeninin de organizasyon ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 19:26:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?