2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Organik tarım paneli düzenlendi

Samsun Vezirköprü İlçe Kaymakamlığı ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından “Organik Tarım” konulu panel düzenlendi.


Atatürk İş Merkezi Belediye Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Panelistlerden İl Tarım Müdürlüğü Dr. Ali Kemal Korkmaz, Samsun'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Korkmaz, “2008 yılında köylerinde düzenlenen 18 organik tarım toplantısında 504 çiftçiye eğitim verildi. 2009 yılında da bu çalışmalarımız devam edecek. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Vezirköprü ilçesinde ilk etapta Kuyumcu, Develan, Yolpınar köyleri seçildi ve buğday yetiştiriciliği yapacak 50 çiftçi belirlendi. Toprağın ve insanın sağlıklı yaşaması için tek bir adres var, o a organik tarım” dedi.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Uzun ise, “Organik tarım uygulamalarının en temel amacı, insan ve tüm canlıların ortak yaşam alanı olan dünyamızı korumaktır. Genel amacın dışına çıkacak olursak, bitkilere püskürtülen birçok pestisit besinler yoluyla insan vücuduna alınmakta ve bu maddelerin çoğu kansere sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar, pestisit uygulaması yapılmış gıdaların uygulama yapılmayanlara göre en az dört kat daha fazla olumsuz etki yattığı ortaya koymuştur. Yetiştiriciler aşırı ürün elde etmek amacıyla topraklara kimyasal gübreleri uygulamaktadır. Bu da toprak erozyonuna sebep olmaktadır. Türkiye topraklarının yüzde 15'i verimli topraklar olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 1 milyar 400 milyon ton toprak erozyonda kaybolmaktadır. Toprağı cansız hale getirmekten kurtaran organik maddelerin toprağa ilave edileceği miktarda verim elde etme isteği toprağın ömrünün uzamasına sebep olacaktır” diye konuştu.


OMÜ Bafra Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan yönetiminde gerçekleştirilen 'Organik Tarım Paneli'ne Vezirköprü İlçe Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Uzun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Muğlalı, Samsun İl Tarım Müdürlüğü'nden Dr. Ali Korkmaz, EKOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Celil Kurada, belde belediye başkanları, daire amirleri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 16:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?