6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Otel sorununa kiralama çözümü

Samsun İl Özel İdaresi, mahkeme kararıyla tahliye işlemi gerçekleştirilen ve 10 aydır boş olan Büyük Samsun Oteli'nin 30 yıllığına kiralanmasını meclisten talep etti.


İl Genel Meclisi 2008 yılı 5. oturumu gerçekleştirildi. 5 gündür süren ve günde ortalama 2-3 gündem maddesi görüşerek azami 20 dakika süren meclis toplantısı daha önceki günlerdeki gibi yaklaşık 10 dakika rötarlı başladı. 6 gündem maddesinin görüşüldüğü son gün toplantısında mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait ve 10 ay önce tahliye edilen Büyük Samsun Oteli'nin 30 yıllığına kiraya verilmesi görüşüldü.

Otel sorunun çözülmesi için çaba harcayan İl Özel İdaresi, daha önce verilen satış kararına ek olarak yeni bir karar talep ederek kiralanması için yetki istedi.


Otelin hukuki süreci hakkında bilgi veren İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, otelin mahkeme kararı ile 10 ay önce tahliye edildiğini, 41 milyon YTL ile satışı için meclisten karar çıkarıldığını ama alıcı çıkmaması nedeniyle 10 aydır boş durduğunu söyledi. 2 ay sonra otelin boş bir şekilde 1 yılını dolduracağını, bunun da kendileri rahatsız ettiğini belirten Karanfil, Kıyı Kenar Kanunu nedeniyle otelin yıkılmasının ardından yenisinin yapılmasının mümkün olmadığını, mahkemenin Kıyı Kenar Kanunu gerekçe göstererek yeni yapılaşmalara kesinlikle izin vermediğini, Atatürk Bulvarı'ndan gerisinin kanun kapsamına girdiğini kaydetti. Büyük Otel’in durumunun AKM, Valilik Binası gibi yapılar içinde geçerli olduğunu ifade eden Karanfil, "Alıcılara otelin mevcut haliyle satın alması cazip gelmedi. Fiyatı düşürsek bunda olmuyor. Samsun'un büyük bir eksikliği otel. Kamuoyunda artık otel sorunun giderilmesini bekleniyor. Bu sorunun halledilmesi için çalışıyoruz ve artık halledilmesi de gerekli. 2 ay sonra boş bir şekilde 1 yılını dolduracak. Tek 5 yıldızlı otelimiz de buraydı. Kıyı Kenar Kanunu, açık ve emsal teşkil eden mahkeme kararları var bir şey yapılamıyor. 1950 yılında çekilen fotoğraflarda bu bölgeler sahil olarak görünüyor. Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bunun için 30 yıllığına mevcut haliyle kiralanması ve şartlarının uzman kişilerce belirlenmesini talep ediyoruz" dedi.


Büyük Otel’le ilgili devam eden dava süreçleri hakkında bilgi veren Karanfil, davaların yeni süreci etkilemeyeceğini, mahkemelerin bitmesini beklemenin çok uzun zaman alacağını, bunun büyük bir zaman kaybı olduğunu, eski işletmecinin satış olmadığı için hukuk yoluna başvurarak tedbir koydurmayacağı görüşünde olduklarını ifade etti.
Daha sonra meclis üyeleri görüşlerini belirtti. CHP Grup Başkan Vekili İsmet Şahin, kiralanması yönünde görüş belirtti. MHP Grup başkan Vekili Recep Kaplan, hukuk süreçlerinin kendilerini endişelendirdiğini ifade etti. AK Parti’li Reşat Keleş ise sorunun çözümünün gerekli olduğunu belirterek, Meclis Başkanı Necati Demir'in konu üzerindeki duyarsızlığını dile getirdi. Keleş, "Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne sarf ettiğiniz mesainin bir kısmını Samsun Büyük Otel’in satışı ve kiralanması için kullanırsanız memnun oluruz" diye konuştu.


Meclis Başkanı Necati Demir cevap vermeyerek, gündem maddesinin başka gün olağanüstü meclis toplanarak detaylı görüşülmesini talep etti.


İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan karanfil, maddenin hemen oylanmasının yararlı olacağını ama takdirin meclisin olduğunu dile getirdi. Gündem maddesi tepkilere neden olacak bir şekilde görüşülmedi. CHP'li İsmet Şahin, maddenin çıkarılmasının yasalara uygun olmadığını belirterek, "Hiçbir karar alınmadı. Madde çıkartılacaksa görüşülmeden önce çıkartılması gerekli. Konuşmalar yapılıyor, konu görüşülüyor, sonra madde çıkarılıyor. Şimdi kendileri bir karar yazacak. ‘Olağanüstü’ dendi. Savaş mı çıktı, doğal afet mi var? Bu da yanlış" şeklinde konuştu.


İsmet Şahin, yaşanan olayları "Deveye boynun eğri, demişler; nerem doğru ki, demiş" şeklinde değerlendirdi. Toplantı daha sonra olağanüstü yeniden toplanmak üzere kapatıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 20:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?