2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Oto hırsızlığına karşı 'simkilit'

Samsun'da ilkokul mezunu bir genç tarafından oto hırsızlığına karşı 'simkilit sistemi' geliştirildi. Araca takılan 'simkilit sistemi' sayesinde atılan bir çağrıyla araç kilitleniyor ve çalınması engelleniyor.


Mustafa Yiğit (31), her geçen gün artan oto hırsızlığına karşı 'simkilit' adını verdiği bir sistem geliştirdi. Daha önce yaptığı birçok projeyle gündeme gelen Yiğit, geliştirdiği simkilit sayesinde oto hırsızlarına karşı önlem aldı. Sistemle ilgili bilgi veren Mustafa Yiğit, "Günümüzde çok fazla oto hırsızlığı oluyor. Bu yönde düşünerek bu proje gerçekleştirdim. Simkilit sistemini yaptıktan sonra herhangi bir aracı çalmanın imkansız olduğunu bir kez daha anladım" dedi.


Sistemin çalışmasından bahseden Yiğit, "Araç cep telefonuyla çalışıyor. Cep telefonuyla kapatılıyor. Örneğin, bir vatandaş aracını telefonla kapatmayı unuttu. Aracın çalındığını bildiği zaman sistemin ve aracın içinde bulunan telefona çağrı atarak aracını durdurabilir. Simkilit sistemini aracın ön konsolun içine koymak gerekir. Hırsız bu sistemin olduğunu bilse bile konsolu sökmesi yaklaşık 1.5-2 saat sürer. Aracın çalışması için bu cihazın devreden çıkarmak gerekir. Hiçbir hırsız bu kadar zamanı göze alamaz. Araçlar konusunda en güvenli sistem budur. Yapmış olduğum proje hırsızlığa karşı çok etkili bir proje. Araç telefonla kapalı durumdayken hiçbir şekilde telefonla çağrı atmadan çalışmıyor. Anahtar kilidi, çelik kasa, çeşitli ev aletlerinde kullanabiliriz. Güvenlik unsuru olarak da düşünebiliriz" diye konuştu.


Sistemi yaygınlaştırmak adına çeşitli firma ya da kamudan maddi, manevi destek beklediğini kaydeden Yiğit, isteyen vatandaşlara ise bu sistemi 250 TL'ye yapabileceğini ifade etti. Daha önce de benzer buluşlara imza atan Yiğit, Bireysel Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı'nı yürütüyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 18:18:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?