4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Ovalar tehdit altında

BAFRA VE ÇARŞAMBA OVALARI TEHDİT ALTINDA

Samsun'da yok olma tehdidi altında olan Çarşamba ve Bafra ovalarının 'büyük ova' ilan edilerek korunması gereken tarımsal sit alanı özelliğine kavuşturulması talep edildi.

Bafra ve Çarşamba Ovası'nın zarar görme tehdidi altında olması nedeniyle TEMA Samsun Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Ziraat Odası Samsun Şube Murat Akar, Samsun Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir ortak basın açıklaması yaptı.

Samsun ilinin batısı ve doğusunda yer alan Bafra ve Çarşamba ovalarında son yıllarda tarım dışı arazi kullanım taleplerinin arttığına dikkat çeken Sönmez, her iki ovada da bu taleplerin Toprak Koruma Kurulu’nca değerlendirildiğini, kanunun 13. maddesinde belirtilen kamu yararı kararı gereğince ova arazilerinin kullanımının tarım dışına çıkarılabildiğini belirtti. Sönmez, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun bütün hükümlerinde, TEMA Vakfı Samsun İl Temsilciliği ve Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi olarak toplumsal sorumluluk anlayışı gereği, ilkeli bir yaklaşımla yasının uygulanmasına çaba gösterilmesi ve uygulama süreçlerinde görev üstlenilmesinin uygun olduğu düşüncesinde olduklarını kaydetti.

Bafra ve Çarşamba ovalarının tarımsal potansiyelinin yüksek olması, gerek bölgenin gerekse Karadeniz'e kıyı ülkelerin tarımsal ürünlerinin elde edilmesin de önemli bir yer tuttuğunu hatırlatan Sönmez, "Ovaların tarımsal ve ağır yok olma ve bozulma riski altında olması, yapılaşmanın günden güne yaygınlaşması, amaç dışı kullanımın artması, arazi parçalanması, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanım, tarım dışı sanayiye açılması, ovalarımızın sınırlarının net bir şekilde ortaya konmamış olmasıyla sanayi yatırımları tarafından tehdit edilmelerine neden olmaktadır. Bu nedenlerle Bafra ve Çarşamba ovalarının korunmalarıyla ilgili Samsun Valiliği İl Toprak Koruma Kurullarına başvurarak bu süreci başlatmak istiyoruz. Yasanın ve ilgili yasanın yayınlanan tüzüğünün görev verdiği İl Tarım Müdürlüğü'nün bu çalışmaları başlatarak, Bakanlar Kurulu’na Bafra ve Çarşamba ovalarının ‘büyük ova’ ilan edilip, korunması gereken tarımsal sit alanı özelliğine kavuşturulmasını Samsun kamuoyu adına talep ediyoruz" dedi.

Bafra ve Çarşamba ovalarının Türkiye'nin kuzeyinde tarımsal potansiyeli en yüksek alanlarından ikisini oluşturduğunu belirten TEMA Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Samsun ili sınırları içinde yer alan Bafra ve Çarşamba ovalarının toplam genişliğinin 183 bin 766 hektar olan olduğunu, bu alanın yaklaşık olarak 130 bin hektarının iyi vasıfta tarım arazisi olduğunu kaydetti

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2010 Perşembe 12:46:00
Güncelleme :17 Haziran 2010 Perşembe 16:52:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?