6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Özelleştirilen yerler geri alınmalı

Eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Türkiye'de özelleştirilen yerlerin geri alınması gerektiğini söyledi.


Samsun'da EMO, ESM, TES-İŞ ve TÜKODER tarafından DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda, "Türkiye'deki Özelleştirme Sürecinin ve Sonuçlarının Dünyada Yaşanan Son Ekonomik Krizle Birlikte Değerlendirilmesi" konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, dünyadan öneri ve çözümlerin yerine ülke içinde çözümlerin üretilmesi gerektiğine işaret etti. Soysal, "Kritik olan nokta budur. IMF'den veya dış devletlerden çözüm ve öneriler gelecek.


IMF birçok ülkede başarılı ve aynı zamanda etkili olabilir. O gelen çözümler arasında 'satılanı geri alın' diye bir öneri gelmeyeceği de kesindir. Türkiye'de özelleştirilen yerler geri alınmalıdır. Ancak alınması için verilecek olan miktar, uzun vadeli olarak alınması ve yeniden kamulaştırmak gerekir. 10-15 yıl içinde parası ödenmiş olur. Karşılığında ise insanları sefil etmemiş olursunuz" dedi.


Türkiye'de özelleştirmeden kaynaklanan önemli kusurların olduğunu dile getiren Soysal, bu kusurların mümkün olduğu kadar tartışılması ve çözüm önerilerinin üretilmesi gerektiğini kaydetti. Soysal, şunları söyledi:

"Devlet açık veriyor. Vergiler bunu karşılamıyor. En iyisi elde ne varsa onu satalım. Türkiye'de tek geçerli olan buydu. Devlet bundan dolayı zayıflıyorsa, kendine ait olan kamuyu satarak, gelir elde etme düşüncesiyle devletin yapamadığı ya da eksik elde ettiği bir takım görevleri biz bu gelirlerle karşılarız düşüncesi hakim oldu. Düşünce gerçek oldu mu? Hayır. Devletin temel yaşamsal dediğimiz etkenleri sağlık ve eğitimdi. Özel hastaneler ve okullar çok yaygınlaştı. Parasız olan eğitim paralıya
dönüşüyor."

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 19:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?