6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Papua Yeni Gine'den davet var

Papua Yeni Gine Endüstri ve Ticaret Bakanı Gabriel Lenny Kapris, Türkiye'nin gemi sanayisinde usta bir ülke olduğunu belirterek, bu konuda yatırımcıları ülkesine davet etti.

KASİAD'ın davetlisi olarak Samsun'a gelen Papua Yeni Gine Endüstri ve Ticaret Bakanı Gabriel Lenny Kapris, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Burada açıklamalarda bulunan Bakan Kapris, Papua Yeni Gine'nin Asya Pasifik'in merkezinde olması nedeniyle çok stratejik bir konumu olduğunu kaydetti. Bakan Kapris, Papua Yeni Gine'de ekonomi ve politikanın sabit olduğunu vurgulayarak, "Kanunlarımız çok serttir. Milletvekillerinin seçimlerden önce bir partiden bir partiye geçmesi yasaktır. Bu da ülkede politik ve ekonominin sabit kılmaktadır" dedi.

Ülkenin çok ciddi potansiyelleri bulunduğunu dikkat çeken Bakan Kapris, "Bu potansiyellerimizle Pasifik'teki ciddi ekonomik güçler içine girebiliriz. Zirai olarak çok güçlüyüz. Organik kahve ve kakao yapımında dünyanın büyüğüyüz. Organik kahveyi de Almanya'ya ihracatını yapıyoruz. Japonya, Çin ve Avrupa'ya palmiye ihracatı yapıyoruz. Kereste üretimi konusunda da dünyada 3. sıradayız. Altın ve gaz rezervlerimiz var. Amerikalı bir firma ile MNG anlaşması yaptık. Sıvılaştırılmış doğalgaz satışı için, önümüzdeki 30 yıl içinde ülkeye 60 milyar dolarlık bir kaynak sağlayacak. Tuna balığı üretiminde de dünyada birinci sıradayız. Bu konuda yatırımcı bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin yarısı kadar topraklarının bulunduğunu ve 6.5 milyon insan yaşadığını ifade eden Kapris, ülkede çok güzel sahil, adalar ve dağlar bulunduğunu, Türk tatilcilerin Singabur yerine Papua Yeni Gine'ye gelmesini istedi. Bakan Kapris, Türkiye'nin gemi yapımında çok usta bir ülke olduğunu vurgulayarak, bu konuda yatırımcılarını ülkelerinde yatırım yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise Türkiye'nin son 6 yılda yüzde 6 oranında hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, "Bu gelişme sürecinde özellikle Pasifik ve Afrika'nın çok önemli yeri ve değeri var. Bu bölgenin sahip olduğu zenginlikler ve yer altı ve yer üstü kullanılabilir ticaret imkanlarının geçmişten gelen sıcak dostluk bağları ile işadamlarına buluşturulmalıdır. İhracatta 100 milyar dolara aşan ve daha büyük hedeflere koşan Türkiye'nin gerek ihracat gerekse ihracat açılımında karşılıklı ticaret
bağlantılarını bu tip ilişkilerde büyük önemi var" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 23:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?