6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Pırasacılar kan ağlıyor

Samsun'un Bafra Ovası'ndaki pırasa üreticileri, ürettikleri pırasanın ellerinde kalması ve para etmemesinden yakınıyor.


Bafra Ovası'nda 600 çiftçi tarafından 35 köyde, bin 600 dekar alana pırasa ekimi yapıldığı, 2008 kış sezonunda 10 bin 500 ton üretim beklendiği bildirildi.

Pırasada çeşit ve bakım şartlarına bağlı olarak 1 dekara 2 ila 5 ton arasında verim elde edilebildiği belirtildi.

Bafra ilçesine bağlı Adaköy'de pırasa üreticiliği yapan Niyazi Cin (51), pırasanın kilosunu 25 YKr ila 30 YKr arasında satmaya çalıştığını, pırasaların yüzüne bile bakan olmadığını söyledi.

35 yıldır tarım üreticiliği yaptığını belirten Niyazi Cin, üretimde girdi ve işçilik maliyetleriyle mazot ve gübre fiyatlarının çok yüksek olduğundan yakındı.

Büyük emekler vererek yetiştirdikleri pırasaları satamadıklarını belirten Cin, ürünlerini satmak için Bafra Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde uzun süre beklemek durumunda kaldıklarını vurguladı.

Cin, "Her yıl gübre ve ilaç fiyatları yükseliyor. Bizlerin ise tek umudu ürettiğimiz sebzelerin karşılığını almak. Kilosunu 25 ila 30 YKr'den satmaya çalıştığım pırasaları satamıyorum. Üretici artık bitti. Ürün para etmeyince perişan olduk. Her yıl 10 dekar alanda ekimini yaptığım pırasanın alıcısı yok denecek kadar az" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 12:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?