6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Piyasa sahte yağdan geçilmiyor

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, özellikle biyodizel kullanımı için toplanan yağların lisansız kişilerce yeni yağmış gibi piyasaya sürüldüğünü iddia etti.


Genel Müdür Ünal Erarslan, makamında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erarslan, yağ tüketimi konusunda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin yaşandığı yönünde bilgiler ulaştığını, Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte artan bağışlar nedeniyle yağ tüketiminin yükseldiğini, bazı fırsatçıların bunu kullanarak sahte yağları piyasaya sürdüğünü söyledi. Bölgenin en büyük üretici kuruluşu olarak ayçiçeği yağı piyasasında içerisinde makine yağı katılmış, lisansız
olarak biyodizel kullanımı için toplanan kullanılmış yanmış yağların tekrar piyasaya sürdüğü duyumlarının olduğunu ifade eden Erarslan, vatandaşların yağ alırken dikkatli olmalarını istedi.

Eraslan, "Piyasada alışılagelmiş 5-10 ve 18 kilogramlık yağ yerine, daha düşük gramajlı yağlar da sürülmekte. Fiyatı ucuz diye bu yağlardın alınmamalı. Tüketiciler mutlaka bildik üretiminden emin oldukları markaları tüketsinler. Satın alırken gramajlarına ve üretim tarihlerine baksınlar. Özellikle biyodizel kullanımı
için toplanan yağlar lisansız kişilerce yeni yağmış gibi piyasaya sürülüyor. Bu sağlıksız yağlar kanserojen maddeler içermektedir. Vatandaşlarımız emin olmadığı hiçbir yerden almasın. Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte bağışlar oluyor. Yağ tüketimi daha çok artıyor. Büyük bir yağ üretim birliği olarak tüketicilerimizi bu konuda uyarma gereği duyduk" dedi.


Sahte yağ üretim ve dağıtım konusunda ağır bir yaptırımın olmamasının da bunu teşvik ettiğini ifade eden Eraslan, üyesi oldukları Yağ Sanayi Derneği'nin, TBMM'ye sunulmak üzere yeni bir yasa taslağı hazırladığını kaydetti. İnsan sağlığıyla oynayanların bundan hafif cezalarla kurtulamayacağını dile getiren Eraslan, yasa çalışmasının tamamlanmasının ardından insan sağlığını tehdit eden sahte yağ üretimlerinin azalacağına inandıklarını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 17:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?