6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Planetaryum'a yoğun ilgi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) 6 ay önce kurulan Planetaryum Astronomi Merkezi, Samsunlu vatandaşlar ve öğrencilerden yoğun ilgi görüyor.


OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kalkan sorumluluğunda Ali Aslantürk, Selami Kalkan, Aslı Şensoy ve Merve Alemdağ öğrencilerin gönüllü olarak çalışmalarıyla planetaryum faaliyetlerine devam ediyor. Özel bir projektör kullanılarak son derece gerçekçi gökyüzü simülasyonlarının oluşturduğu kubbe biçiminde bir tiyatro ve yıldızevi ziyaretçi akınına uğruyor. Planetaryum Astronomi Merkezi'nde stellarium programıyla yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin, karadeliklerin ve diğer gök cisimlerinin görüntüleri görsel olarak yansıtılıyor. İnsanların uzay maceraları, astronotların uzayda karşılaşacakları koşulları ve bunlarla nasıl başa çıktıkları özel görüntü, efekt ve müziklerle anlatılıyor. Nasa'dan alınan gerçek uzay görüntüleriyle, müzik ve efektlerle hazırlanmış olan gösteride, güneş sisteminin oluşumu ve gezegenlere yapılan yolculuk gösteriliyor.


Planetaryum Astronomi Merkezi Sorumlusu Ali Aslantürk, üniversite öğrencilerinin kendi derslerinde gördükleri konuları Planetaryum Astronomi Merkezi'nde uyguladıklarını ve bazı yüksek lisans öğrencilerinin bilimsel anlamadaki çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Planetaryum Astronomi Merkezi yapılan çalışmalarla gösteri ağırlıklı olarak astronomiyi öğretmeyi biçimlendiren şekliyle kurulduğunu belirten Aslantürk, "Şu anda planetaryum İzmir'de bir kolejde, Tuzla Deniz Harp Okulu'nda ve üniversitemizde olmak üzere 3 yerde bulunuyor. Burada bulunan teleskop, planetaryum cihazı hariç her şey yerel olanaklarla yapıldı. Herhangi profesyonel firma desteği alınmadan tamamen hocalarımızın ve buradaki öğrenci arkadaşlarımızın projelendirmesiyle gerçekleştirildi. Bu durum Türkiye'de bir ilktir" dedi.


Planetaryum Astronomi Merkezi'ni merak edenlerin randevu yoluyla görebileceklerine değinen Aslantürk, "Burası halka açık bir yer. İsteyen herkes randevu alarak buraya gelebilir. Planetaryum Astronomi Merkezi'nde en az 20, en fazla 30 kişilik gruplar halinde yaklaşık 1 saat süren bir gösteri şeklinde sunum yapılıyor. 1,5 ayda bin ziyaretçi geldi ve şu anda planetaryum gösteri randevuları 17 Aralık'a kadar dolu durumda" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 18:32:43
Güncelleme :22 Kasım 2008 Cumartesi 18:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?