2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Protesto modası burada başladı

Dünyada eski ABD Başkanı George Bush'la gündeme gelen devlet büyüklerine ayakkabı atma modası, 28 Mayıs 2008'de Samsun'da bir grup öğrencinin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ayakkabı atmak istemesiyle başladı.


28 Mayıs'ta öğrencilerle söyleşi için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne (OMÜ) gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kürsüye çıktığı sırada öğrencilerin ilginç protestosuyla karşılaştı. Süleyman Demirel'in siyaset anlayışını protesto eden bir grup öğrenci, dünya liderlerine kadar uzanacak ayakkabı atma modasını başlattı. Söyleşiyi dinlemeye gelen Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Taner Çalık (22), Demirel konuşmaya başladığında ayağındaki ayakkabıyı çıkararak fırlatacağı
sırada arkasındaki görevli polisin müdahalesiyle etkisiz hale getirildi. Ardından diğer öğrenciler protesto eylemini sürdürünce 6 kişi gözaltına alındı.
16 Aralık 2008'de de eski ABD Başkanı George Bush'un Irak'a gerçekleştirdiği son gezide, Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi iki ayakkabısını da çıkarıp peş peşe fırlattı. 20 Aralık 2008'de Ukrayna'da bir NATO temsilcisi olan Oleg Seskin, üniversite öğrencilerine konuşma yaparken bir gazeteci ayağa kalktı ve botlarını çıkarıp attı. 2 Şubat 2009'da ise Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao, çeşitli Avrupa ülkelerini kapsayan ziyaretler zincirinin son ayağını oluşturan İngiltere'deki ikinci gününde Cambridge Üniversitesi'nde konuşma yaparken öğrencilerden biri kendisine ayakkabısını attı.


Dünyada yayılan ayakkabı atma eylemini ilk olarak Samsun'da kendilerinin Süleyman Demirel'e uyguladıklarını belirten Taner Çalık, eylemi Demirel'in siyaset anlayışını beğenmedikleri için gerçekleştirdiklerini, ayakkabı fikrini ise uzun süren düşüncenin ardından bulduklarını söyledi. Demirel konuşmaya başladığı sırada ayağındaki botu çıkararak atmak isteğini dile getiren Çalık, dünyada örnek olduklarını, artık devlet büyüklerine tepki amacıyla ayakkabı atıldığını, dünyada ilki başarmanın ayrıca mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.


Eyleme katılan Ziraat Fakültesi öğrencisi Ezgi Özdemir (21) de, peş peşe protesto girişiminde bulunduklarını ve ardından gözaltına alındıklarını, aynı eylemi televizyonlarda izlemenin ise kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 16:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?