6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Raylı sistemin 2. kredi dilimi imzalandı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük projesi olan ‘Hafif Raylı Ulaşım Sistemi Projesi’nin dış kaynaklı 2. kredi diliminin anlaşması Samsun Büyükşehir Belediyesi, Hazine ve OPEC-OFİD arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da imzalandı.


Kredi anlaşmasının imza töreni için Viyana’da bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, dün Türkiye saati ile 11.00’de gerçekleştirilen imza töreninden sonra şunları söyledi: “Samsun’un bir hayalinin daha gerçekleşmesi için son noktaya geldik. Eylül ayında başlayan Hafif Raylı Ulaşım Sistemi zemin etüt sondajlarından sonra, projenin finansman eksikliğini de bugün OPEC-OFİD ile imzaladığımız kredi anlaşması ile tamamladık. Bildiğiniz gibi 106 milyon euroya mal olacak projemizin 65 milyon euroluk ilk kredi anlaşmasını Avrupa Yatırım Bankası ile yapmıştık. Bugün de OPEC-OFİD ile 30 milyon auroluk kredi anlaşması yaptık. Projenin tamamlanması için gereken 11 milyon euroluk bölüm ise belediyemiz öz kaynakları tarafından karşılanacaktır. Bu kredi anlaşmasının ve Hafif Raylı Ulaşım Sistemi’nin Samsunumuza ve değerli halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.”


Aslim Alarko (Türkiye) ve Ansaldo Breda (İtalya)konsorsiyumunun yapımını üstlendiği ve Yüksel Proje (Türkiye) ile Loise Berger (Fransa) firmalarının müşavirlik ve kontrollük hizmetlerini vereceği projenin ilk fiili makineli çalışması aralık ayı başında gerçekleşecek.


Samsun Hafif Raylı Ulaşım Sistemi’nin uzunluğu Vilayet Binası ile Üniversite arasında toplam 17.2 km. olacak. Sistemde maksimum hızı saatte 70 kilometre olan, ancak ortalama ticari hızı saatte 29 kilometre olarak kullanılacağı hesaplanan her biri 32 metre uzunluğunda 16 araç kullanılacak. Her 4 dakikada bir hizmet verecek olan araçlar 21 durak kullanacak. 2010 yılı sonunda yolcu taşımacılığına başlanacak olan sistemde günde 90 bin yolcu taşınması planlanıyor.
Fiili makineli çalışma ise aralık ayının başında; Atatürk Bulvarı’nın Çiftehamam Kavşağı ile Liman Kavşağı arasındaki kesimin deniz tarafında, eski kamyon garajı ve eski balık satış pazarının olduğu yerde başlayacak.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 17:39:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?