2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Reel sektör finans desteği bekliyor

REEL SEKTÖR FİNANS DESTEĞİ BEKLİYOR

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, finansman temin etmede sıkıntıya düşen pek çok işletmenin kapanma noktasına geldiğini söyledi.

İş dünyasıyla ilgili genel bir değerlendirme yapan Salih Zeki Murzioğlu, dünyanın artık sürekli, hızla işleyen büyük bir pazar olduğunu, dünyanın bir ucunda herhangi bir bölgede yaşanan ekonomik sıkıntının her tarafı etkilediğini kaydetti. 2008 yılında tüm dünya ekonomilerini derinden etkileyen küresel krizin kaçınılmaz bir şekilde Türkiye'yi de doğrudan etkilediğini ifade ede eden Murzioğlu, Türkiye'nin 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14.3'lük küçülmeyle, dünyada en çok küçülen 3. ülke olurken, ikinci çeyrekte ise yüzde 7 küçüldüğünü belirtti.

"Kriz artık yeni bir sürece girmektedir" diyen Murzioğlu, "Krizden çıkış sürecinde ülkemiz ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan reel sektörün sorumluluğu eskisinden çok daha fazladır. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken bir husus var ki, o da reel sektör ve finans sektörü, ekonomik sistemde bir bütünün birbirinden vazgeçemeyeceği parçalarıdır. Kriz ortamında finans sektörüne büyük görevler düşmektedir. Ülke ekonomisinin çok küçüldüğü bir dönemde finans sektörünün büyük miktarlarda kar açıklamasını reel sektör temsilcilerine izah etmek elbette finans sektörü temsilcilerine düşmektedir" dedi.

Reel sektör kriz dönemlerinde en çok finans sektörünü yanında görmek istediğine dikkat çeken Muurzioğlu, "Finansman temin etmede sıkıntıya düşen pek çok işletme kapanma noktasına gelmiştir. Bu gibi olağanüstü dönemlerde finans sektörü işletmelerimiz için biraz daha anlayışlı olmak zorundadır. Bu reel sektörün haklı bir beklentisidir. Reel sektör ve finans sektörünün birbiri için vazgeçilmez olduğu ekonomik düzende her iki sektöründe birbiriyle istişare içerisinde olması kaçınılmazdır" diye konuştu.

Tüm dünya kriz sonrası toparlanma sürecine girildiğini yeni bir dönem başladığını vurgulayan Murzioğlu, yeni dönemde muhtemel kriz ve fırsatlara karşı yeni stratejilerle hazırlıklı olunmasını gerektiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 16:56:04
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 18:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?