4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Rektör Bernay da yargıyı umursamadı

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay, ‘Yargı kararına uymadığı ve akraba kadrolaşmasına gittiği’ gerekçesiyle YÖK’e şikayet edildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun talebi üzerine yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle görevden alınan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun ardından benzer bir vaka Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde yaşanıyor. Öğretim görevlileri, Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay’ı YÖK’e ve Başbakanlık’a şikayet ederken, suçlamaların başında yargı kararlarının uygulanmaması geliyor. Buna örnek olarak, Ordu İdare Mahkemesi’nin, ‘dışarıdan ders verdirilen kişilerle ilgili görevlendirmelerin iptaline’ ilişkin kararının uygulanmaması gösteriliyor.

Üniversitede ‘akraba kadrolaşmasına gidildiği’ isim isim örneklendirilirken, rektörün akademik kadrolar için ‘kişiye özel, adrese teslim’ ilanlar verdiği de diğer iddialar arasında yer alıyor. Rektör Bernay ise suçlamaları reddediyor: “Mahkemenin iptal ettiği dersler geçen yıla ait, onları yeniden yapamam. Üniversiteye bazı yöneticilerin akrabalarının girmesi doğaldır, çünkü burası küçük bir şehir. Kadro ilanlarında sınırlandırma yaptığımız doğru. Harvard’da bile adrese teslim kadro var.”

Alınan bilgilere göre rektörle ilgili eleştiriler, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Nedim Dikmen’in Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurusuyla başladı. Dikmen, mahkemeye sunduğu dilekçede YÖK kararına rağmen Rektör Ferit Bernay’ın, fakültedeki 6 doçente ders vermediğini, bunun yerine liseden, Anadolu Üniversitesi Samsun bürosundan ve serbest ticaret yapan kişiler arasından bazılarını derslere soktuğunu ileri sürdü. Mahkeme Yard. Doç. Nedim Dikmen’i haklı buldu ve üniversitenin 2003-2004 dönemindeki ders görevlendirmelerini iptal etti. Ancak üniversite yönetimi mahkeme kararına uymayarak, 2004-2005 eğitim öğretim yılında da aynı uygulamayı sürdürdü. Bunun üzerine Dikmen, YÖK’e başvur- du ve iddialarını şu örneklerle dile getirdi:

“Ünye Adnan Menderes Ticaret Lisesi’nden bu dönem için fakültede muhasebe, maliyet muhasebesi, finans, vb. dersleri vermek üzere görevlendirilen Murat Yılmaz adlı öğretmen, branşı muhasebe olmadığı gibi halen çalıştığı lisede de muhasebeyle ilgili derslere girmemektedir. İstatistik ve diğer bazı dersleri vermek üzere görevlendirilen Özge Ünver de Arçelik bayiinde serbest ticaretle uğraşmaktadır. Mahkemeye başvurum üzerine bu kişi ivedi olarak öğretim kadrosuna geçirilmiştir. Benim girdiğim ekonometri dersini ise ziraat fakültesin-den bir öğretim üyesi veriyor.”

Başbakan Tayyip Erdoğan’a da konuyla ilgili bir mektup yazan Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyeleri, üniversitedeki kadrolaşmaya dikkat çekti. Rektörün görev yaptığı 4 yıl içinde bütün kadroları değiştirdiğini ileri süren öğretim üyeleri, şu bilgileri verdi: “Rektör Bernay, son iki yıl içinde sol örgüt referansları ile, hiçbir akademik vasfı olmayan deneyimsiz kişileri doğrudan yardımcı doçent olarak atamıştır. Bu atamalar sırasında ilan edilen kadronun 140’ında kişilerin tezleri başvuru için ön koşul olarak belirlenmiş, başkalarının bu kadrolara müracaatı engellenmiştir. Başka kişilerin müracaatını engellemek için atamayı düşündükleri kişilerin doktora ve yüksek lisans tezlerine kadar ince detaylar ilanlara yazılıyor. Mesela, eğitim fakültesi sınıf öğretmenliğine bir yardımcı doçent alınacak. Gazete ilanında bu kadronun karşısında ‘Biyoloji’de ekoloji konusunda doktoralı’ ifadesi yazıyor. Tıp fakültesine alınacak bir yardımcı doçent için ‘klinik mikro biyolojide kalite konusunda eğitim almış, hastane epidemolojisi sertifikalı’ gibi şartlar konuyor. Bu tür ilanlar rutin hale gelmiştir.”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay hakkındaki iddialardan biri de ‘özel jüriler kurarak, üniversitede yönetici olan kişilerin akrabalarını işe almak’. Üniversitede son birkaç yıl içinde alınan kadrolardan bazıları ise şöyle sıralanıyor:

Rektör danışmanı Prof. Dr. Ahmet Rıfat Şahin’in eşi Şerife Şahin (Eğitim Fakültesi’nde öğretim görevlisi)

Rektör danışmanı Prof. Dr. Kerim Edinsel’in eşi (Öğretim görevlisi)

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bedri Kandemir’in oğlu Hasan (Kavak Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi)

Genel Sekreter Nazım Alkan’ın oğlu Bora (Terme MYO öğretim görevlisi)

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Köprülü’nün eşi (Veteriner Fakültesi’nde öğretim görevlisi)

Genel Sekreter Yardımcısı Cahit Kurt’un oğlu ve gelini (Öğretim görevlisi)

Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naki Ulusoy’un kızı (Diş Hekimliği Fakültesi araştırma görevlisi)

Biyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Emine Drama’nın eşi (Yabancı dil merkezinde okutman)

Samsun MYO Müdürü Prof. Dr. Turan Gürkanlı’nın eşi Nuriye Gürkanlı (Öğrenci İşleri Daire Başkanı)

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Şenel’in yeğeni (Araş. görevlisi)

Rektörlük şefi Necla Kalanlar’ın eşi emekli Selim Kalanlar (Terme MYO’da öğretim görevlisi)

aa
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2004 Cuma 08:18:16
Güncelleme :31 Aralık 2004 Cuma 08:20:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Taner Yıldırım IP: 85.98.67.xxx Tarih : 25.03.2008 00:41:25

Bunlar sadece on dokuz mayıs çiftliğinin ürünleri,birde bernay efendinin giresun ve amasya çiftliğinde yetiştiridiği sığırları görseniz,ALLAH için ikitanede çoban oaraya bırakmış ki görseniz ne mallar yetiştiriliyor milletin anasını ağlamak için. Hadi bu kadar bilgi şimdilik yeter....