2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Riskli gebeliklere özel konaklama

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü 'elverişsiz hava ve yol koşullarında güvenli doğum engel değil' sloganıyla anne ölümlerini azaltarak güvenli doğum için konaklama hizmeti sağlamaya başladı.


Anne ve bebek ölümlerinin azaltılması için çalışmalarını sürdüren İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün genelgesi kapsamında Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü olarak eylem planı hazırladı. Ulaşım ve hava şartları yönünden elverişsiz yerleşim merkezlerinde ikamet eden gebelerin, muhtemel doğum tarihleri yaklaştığında daha elverişli yerleşim merkezlerine nakledilmeleri ve buralarda konaklamalarının sağlanması amaçlanan uygulama kapsamında Çarşamba Devlet Hastanesi'nde 3, Havza Devlet Hastanesi'nde 2, Bafra Kızılırmak Devlet Hastanesi'nde 3, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 1 gebe olmak üzere toplam 9 gebenin elverişsiz hava ve yol şartları nedeniyle konaklattırılması sağlandı.


Uygulama hakkında bilgi veren Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, bazı bölgelerde kış aylarının olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşım imkansız hale geldiğini, birçok kamu kurum ve kuruluşu bu olumsuz koşullarda hizmetini sürdürmek üzere maddi ve manevi çok çaba gösterdiğini söyledi. Yerleşim merkezleri ile ulaşım zaman zaman sağlanamadığını ifade Kasapoğlu, "Elverişsiz hava şartları nedeniyle en değerli varlıklarımız olan annelerin sağlıklarını tehdit edebilecek olan bu koşulların, alınacak bu basit tedbirler ile ortadan kaldırılabilmesi mümkündür" dedi.


Türkiye'de anne ve bebek ölümlerini azaltmak için alınan tüm tedbirlere rağmen kimi zaman doğum eylemi yaklaşmış ya da başlamış olan annelerin, ilgili sağlık kuruluşlarına ulaşması mümkün olmadığına dikkat çeken Kasapoğlu, "Elverişsiz yerleşim merkezlerinde ikamet eden gebelerin, muhtemel doğum tarihleri yaklaştığında daha elverişli yerleşim merkezlerine nakledilmeleri ve buralarda konaklamalarının sağlanması ile ilgili bir eylem planı hazırlamıştır. İldeki tüm Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezleri bu konuda bilgilendirilerek gebelerin tespit ve takiplerinin yapılması sağlanmıştır. Risk haritası oluşturularak ulaşımın belirli bir süre kesilmesi ihtimali olan yerleşim merkezleri belirlenerek çalışmalar sırasında diğer kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıldı. Risk haritası çalışmasında ulaşım problemi yaşaması muhtemel olarak belirlenen yerleşim birimlerinde belirlenen tüm gebeler muhtemel doğum tarihlerine göre sıralanarak gerekli tıbbi bilgileriyle kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan gebelerin, gebeliklerinin son izleminde doğumun nerede yapılacağı planı gebe ve yakınlarıyla yapılmaktadır" dedi.
Kasapoğlu, yerleşim merkezlerine davet edilen gebelerin hastanelere veya kamu misafirhanelerine, otellere yerleştirilerek konaklama ve yemek giderleri sağlandığını kaydetti

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 18:06:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?