6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Rusya ile ticaretin başlaması isteniyor

Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze ve meyve ihracatını durdurması üreticileri mağdur etti. Ziraat Odaları, ihracatın bir an önce tekrar başlatılmasını istedi.


Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, sebze ve meyve ihracatının yüzde 30'unun Rusya'ya yapılması belirterek, "İhracatın durması nedeniyle üreticinin malı elinde kaldı. Başka ülkelere de yaş sebze ve meyve ihracatı yapmamız lazım. İhracatın büyük bir bölümünün Rusya yapılması çok büyük bir yanlıştı. Ülke içinde tüketici fiyatların düşük olmasına seviniyor ama çiftçinin çok büyük zararı var" dedi.


Meyve ve sebzede ilaç bulunduğu iddiasının Rusya'nın bir oyunu olduğuna dikkat çeken Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, "Rusya'nın Türkiye'den ürün almaması sebze ve meyve fiyatlarını ülke içinde çok düşürdü. Ürünler tarlada bahçede, üretici ise başında satıcı bekler hale geldi. Güç koşullarda inadına ürün yetiştirmemize rağmen üretici ürünü pazarda çok düşük fiyata satıyor. Hatta satamıyor. Ürün bol değil. Ancak, ürün bol gibi gösterip fiyat düşürenler de var. Şuan Rusya ile tekrar ticaretin başlaması yönünde çalışmalar var. İnşallah bu çözümlenir ve çiftçi rahata kavuşur" diye konuştu.


Ülke içinde pirinç, bulgur derken mercimekte de oyunların başladığını vurgulayan Başkan Mollaoğlu, "Pirinçte Türkiye'de sıkıntı yoktu. Fabrikalar şimdi 'stoklarımızda ürün var' demeye başladı. Bu insafsız kişiler, çok ucuz fiyattan aldığı ürünü fahiş fiyatlara sattı. Çeltik varken pirinç pahalandı. Şimdi duyduğumuza göre sıfır gümrükle ürünler depolandı. Hasat zamanı çiftçiyi vurmaya hazırlanıyorlar. Yani bir harp başlayacak. Bu buğday, pirinç gibi bütün ürün desenlerinde böyle. Üreticilerin bol ürünü var gibi ifadeler bizleri üzüyor. Ürün bol olsun ama üreticinin eline geçen parada ürünün maliyetinin altında olmasın" ifadelerini kullandı.


Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ise, Rusya'nın İspanya'dan da yaş sebze ve meyve ihracat ettiğini dile getirerek, "Rusya'nın, İspanya'dan istedikleri sebzedeki analiz miktarı ile bizden istedikleri arasında çok büyük fark var. Biz ürünlerimiz onlardan kaliteli olmasına rağmen onlarda ilaç oranını yüzde 2 isterken bizden yüzde 0.9 istiyorlar. Yani bizden ürün alınmamasının sebebi tamamen siyasidir. Bazı ürünlerde bolluk var ancak, fiyatlar geçen yılın 3-1 oranında. Yani çiftçi pahalı üretti,


ucuz satıyor. Rusya ihracatı durdurdu denmesi bile piyasayı etkiledi, sadece ihracat başladı denmesi çiftçiyi rahatlatacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 10:43:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?