2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Sağlık için haydi çocuklar aşıya!

Sağlık Bakanlığı'nca "Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı" sloganıyla başlatılan aşı kampanyası, Samsun'da da hayata geçirildi.


Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Canik İlçe Sağlık Grubu Başkanlığı Canik Toplum Sağlık Merkezi'nde düzenlenen 20-26 Nisan 4. Avrupa Aşı Haftası programına, Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, sağlık çalışanları, öğrenciler ve aileler katıldı. İl Sağlık Müdürü Kasapoğlu, aşı haftasının amacının toplumun aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusunda farkındalığını artırmak, risk grubu ve erişkin aşılamalara dikkat çekmek, aşısız ve eksik aşılı çocukların aşılanmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Dünyada her yıl tetanos, boğmaca ve kızamık nedeniyle her yıl 900 bin çocuğun öldüğünü vurgulayan Kasapoğlu, "Dünyada aşılama hizmetleri sonucu çiçek hastalığı tamamen ortadan kalkmış, çocuk felci hastalığı yok edilme aşamasına gelmiştir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik program başlatılmış, yapılan çalışmalar sonucu yılda 30 binin üzerinde vaka görülürken, 2008 yılında hiç vaka görülmemiştir. 2008 yılında bebeklik çağı aşılama oranları yüzde 95'in üzerine çıkmıştır.

Samsun'da BCG aşısında yüzde 93, DaBT-IPA-Hib3 aşısında yüzde 97, Hepatit B3 aşısında yüzde 95, KKK aşısında yüzde 96 aşılama oranlarına ulaşılmıştır. Aşı haftası boyunca aşılar ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusunda halk eğitimleri yapılacak, eksik aşılı çocuklar ve risk grubu kişilerin aşılanmasını sağlamak amacıyla aşı çalışmaları hızlandırılacaktır" dedi.


Vali Yardımcısı Mızrak, Canik'in Atakum ve İlkadım bölgelerine göre biraz geri kalmış bir bölge olduğunu kaydederek, halkın bilinçlendirilmesi açısından Canik'in seçilmesinin doğru bir karar olduğunu ve yapılan aşı çalışmalarının sağlıklı gençler yetiştirilmesi için başarılı olmasını dilediğini ifade etti.

Konuşmaların ardından minik çocuklara sağlık personeli tarafından aşı vuruldu.
Türkiye'nin de arasında yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından organize edilen "Avrupa Aşı Haftası" etkinliklerinin 4.'sü, 35 ülkenin katılımı ile 20-26 Nisan 2009 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Bu süreç içinde 5 yaş altındaki eksik çocukların aşılarının tamamlanması, ayrıca normal ve risk grubunda yer alan kişilerin aşılanması ve bu konudaki farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor.

İha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 16:26:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?