2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Sağlık-Senden sağlık raporu

Sağlık-Sen Raporu'na göre, 2002 yılında 66 milyon olan poliklinik hizmeti, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 217 milyona yükseldi.


14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek amacıyla rapor yayınladı. Araştırma raporuna göre, 2003 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile bir yılda sunulan sağlık hizmeti yaklaşık 4 kat artarken, personel açığı da katlanarak büyüdü.

2002 yılında 66 milyon olan poliklinik hizmeti sayısının, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte 2008 yılında 217 milyona yükseldiğine dikkat çekilen raporunda, sağlık hizmetinde yakalanan başarıda, iş yükü en az 4 kat artan
sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarını olduğuna vurgu yapıldı.
 

Türkiye'nin birleşmiş milletlere üye 189 ülke açısından gelir sırasında 57. sırada olmasına rağmen dünya ülkeleri arasında sağlık sıralamasındaki yeri gelir sıralamasındaki yerinden 51 basamak daha aşağıda.

Nedeni olarak Türkiye'de göreve gelen hükümetler tarafından sağlığa gerekli önemin verilmeyerek bütçeden çok küçük paylar ayrılmasından kaynaklandığına dikkat çekildi.


Rapordan örnekler veren Samsun Sağlık-Sen Şubesi Başkan Yardımcısı İlhan Öksüz, doktorluk mesleği TUS sınavına endeksli hale getirildiğine vurgu yaptı.
Tıp Fakültesi öğrencilerinin 1.sınıftan itibaren TUS kursuna dönüştüğünü ve başarıları TUS'a göre ölçülür hale geldiğini ifade eden Öksüz, "Böyle bir sistem tıp eğitimi müfredatı gözden geçirilmeli ve topluma dayalı bir sistem geliştirilmelidir.

Sağlık sektöründe görev yapanların maddi sıkıntılarla uğraşmaktan mesleki anlamda kendilerini geliştirememekte, hekimlerin yüzde 62'si bilimsel etkinliklere kendi imkanlarıyla katılamamaktadırlar.

Sağlık çalışanlarının maddi sıkıntılarının giderilmesini önlemek
için yürürlüğe konan döner sermaye uygulaması ise adaletsizdir. Aynı hastanede çalışan doktorlar arasında bile döner sermayeden aldıkları paylar arasında ciddi farklılıklar vardır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 15:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?