6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Sağlıklı yaşam semineri

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yürüttüğü "Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Projesi" çerçevesinde 20 okulda öğrencilere eğitim verildi. 

Samsun'da yürütülen proje çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Haciismail İlköğretim Okulu'nda 115 öğrenciye beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda bilgi aktardı. Konu hakkında bilgi veren proje görevlisi Mustafa Kocaoğlu, okullarda karşılaştıkları beslenme bozukluklarının başında obezite geldiğini vurguladı. Kocaoğlu, "Fiziksel büyüme ve gelişme arttığından besin öğelerine ihtiyaç vardır. Yaşam boyu sürecek yemek alışkanlıkları bu yaşlarda kazandırılır. Belenmeye bağlı kronik hastalıkların temeli bu yaşlarda atılır. Hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir" dedi. 

Okul çağı çocukların beslenmesini etkileyen faktörlerin başında aile, okul, öğretmen, reklamlar ve kantinin geldiğini ifade eden Kocaoğlu, "Çocuklarda gözlenen beslenme sorunları, diş çürükleri, raşitizm (X ve O bacak), iyot yetersizliği hastalıkları (guatır), vitamin ve mineral yetersizliği hastalıkları, demir yetersizliği anemisi, zayıflık ve şişmanlık (obezite) gelmektedir" diye konuştu. 

Çocukların büyük çoğunluğunda vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken obezite hastalığının bulunduğunu işaret eden Kocaoğlu, şunları söyledi: "Küçük yaştan itibaren aile tarafından çocuklara yanlış beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, yemekhane ve kantinlerde sağlıksız alternatif yiyeceklerin bulundurulması, şekerli yiyeceklerin özellikle (gofret, çikolata, baklava, pamuk şekeri, helva gibi) fazla tüketilmesi, kısa süren ders araları nedeniyle çocukların hızlı tüketilebilir besin tüketimine yönelmesi, fiziksel aktivite azlığı, beden eğitimin olduğu saatlerde diğer derslerin yapılması, şehirleşmeye bağlı çocukların oyun ve eğlence alanlarının azalması nedeniyle obez çocuk sayısı artmaktadır. 

Obezitenin olumsuzlukları ise, fiziksel görüntü bozukluğu, psikolojik bozukluğu, çeşitli sağlık sorunları, şişmanlığın getirdiği hareket zorluğu, ihtiyaçlarını karşılayamamadır. Çocuklardaki obezitenin önüne sağlıklı, güvenli ve dengeli beslenerek, spor yaparak geçebiliriz."

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 16:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?