6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şahin'den 'Hakim bey' şiiri

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargının güven sıralamasında ön sıralarda olmadığını belirterek, 'Hakim Bey' şiiriyle yargıya mesaj verdi ve davaların en kısa sürede bitirilmesini istedi.


Adalet Bakanı Şahin, Samsun'un Çarşamba ilçesinde yeni yapılan Adalet Sarayı'nın açılış törenine katıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Fatih Öztürk ve Mustafa Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, hakimler, savcılar, belediye başkanları ve daire müdürlerinin hazır bulunduğu törende bir konuşma yapan Bakan Şahin, yargıdan beklenenin, en az giderle en hızlı şekilde yargılama faaliyetinin tamamlanması olduğunu söyledi. Vatandaş memnuniyetinin en üst seviyede olması gerektiğine işaret eden Şahin, "Güvenilirlik sıralamasında yargı en önde olmalıdır. Zaman zaman kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Kamuoyu araştırmalarında ben yargıya güveni en ön sırada görmek istiyorum. Bu ülkede yaşayan vatandaşlarımıza 'en çok hangi kuruma güveniyorsunuz?' diye sorulduğunda, açkı ara yargı organlarımız, Türk yargısı önde olmalıdır. Ama şu anda itiraf etmek durumundayız ki öyle değil. O halde yargıya güveni en öne çıkarabilmek
için daha başka da işler yapmak durumundayız. Bu fiziki mekanları bu şekilde görkemli olarak ortaya koymak önemli ama kafi değil" dedi.


Vatandaşımızın yargıdan ilk beklentisinin adaletin bir an önce tecelli etmesi, davaların bir an önce bitmesi olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, şöyle konuştu:
"Hani bir şairin tabiriyle 'Gene tehir etme üç ay öteye/Bu dava dedemden kaldı hakim bey/Otuz yıl da babam düştü ardına/Siz sağ olun o da öldü hakim bey' dedirtmemeliyiz vatandaşa. Bunu hep birlikte temin etmek, sağlamak durumundayız. Bu konuda halen sorunlar yaşıyoruz. Peki bunun sorumlusu kim? Yargıçlarımız mı, savcılarımız mı? Hayır. Tabii Türkiye'de yoğun bir dava yükü, dosya adeti var. Çünkü Türkiye'nin nüfusu hızla artıyor. Bu artan nüfusa paralel yargıç ve savcı eksikliğimizi bizim bir an önce tamamlamamız gerekiyor. 4 bin 200 civarında hakim ve savcı kadromuz açık. Adalet Bakanlığı olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu ile birlikte bu açığı bir an önce kapatmak için yoğun bir çaba içindeyiz. İşte 24 Eylül'de 450 civarında yeni hakim ve savcı arkadaşımızın kuralarını çekeceğiz."


Adalet Bakanlığı olarak bağımsız yargı organlarının sadece eksikliklerini tamamlama, onlarını hizmetinde bulunma gibi bir işlevi yerine getirdiklerini kaydeden Adalet Bakanı, "Yoksa onların işine karışma, onlara talimat verme gibi bir görevimiz yok. Böyle bir düşünceyi de asla aklımızdan geçirmeyiz. O nedenle biz son yıllarda modern adliye saraylarını bir taraftan yaparken, hakim ve savcılarımızın da lojman eksikliğinin tamamlama için yoğun çaba sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Bakan Şahin ve beraberindekiler kurdeleyi keserek Çarşamba Adliye Sarayı'nın açışını gerçekleştirdi. Daha sonra adliyede duruşma salonları ve diğer odalar gezildi.


Çarşamba Adliye Sarayı 4 milyon 200 bin YTL'ye mal oldu. Toplam 70 odası bulunan ve 4 kattan oluşan adliye sarayı, 6 bin 71 metrekare alana sahip.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 18:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?