5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Sahte maliyeci uyarısı

Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefleri sahte maliyeciler konusunda uyarırken, sahte maliyecilerin tahsil ettiği rakamlarla mükelleflerin gerçek borçlarının aynı olması şaşırttı. 

Başkanlığa son günlerde yapılan "sahte maliyeci" ihbarlarında bariz bir artış olduğu öğrenildi. Yapılan ihbarlardan sahte maliyecilerin 3 türlü yöntemle vatandaşlara yaklaşarak para tahsil etmeye çalıştığı anlaşıldı. Mükellefleri sahte maliyecilere karşı uyaran Gelir İdaresi Başkanlığı Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, "Sahte maliyeciler 3 ayrı yöntemle tahsilat yapıyor. Birinci yöntemde vergi mükelleflerini telefonla arayıp kendilerini vergi veya inceleme memuru ya da vergi müfettişi olarak tanıtıyorlar. Bu yolla davetiye satılıyor. Almayanlar psikolojik baskı yöntemiyle vergi incelemesi yapılacağı yönünde tehdit ediliyor" dedi. 

İkinci yöntemde genellikle lüks semtlerde yalnız yaşayan yaşlı, emekli vatandaşların seçildiğine değinen Sevgi, "İyi giyimli ve diksiyonu düzgün sahte maliyeci, sahte kimlik ibraz edip 'Vergi kimlik numaraları değişti, masrafı var, ödemeniz gerek' diyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Sonuçta sahte maliye kaşesi basarak dolandırıcılık yapıyor. İlginç olan; sahte maliyecinin var olduğunu söylediği vergi borcu ile mükellefin gerçek vergi borcunun aynı rakamlar olmasıdır. Bize bizzat gelen dolandırılmış mükelleflerin ifadelerinden 690 YTL, 960 YTL gibi rakamların sahte maliyecilere ödendiği anlaşılmıştır" uyarısında bulundu. 

Sahte maliyecilerin üçüncü yöntemde ise yakalarında "Maliye" yazan kokartlarla mükelleflere gittiğine işaret eden Sevgi, şöyle devam etti: "Bu yöntemde 'Mali Sorunlar Araştırma Merkezi', 'Vergi İnceleme ve Araştırma Merkezi', 'Maliye Dergisi', 'Maliye Gazetesi', 'Defterdarlık İstihbarat Daire Başkanlığı' ünvanlarını kullanıp gerçek maliyecileri referans gösterip mükelleflere gazete, dergi vb. satışını gerçekleştiriyorlar. Davetiye satıyorlar. Bu tür merkezlerin veya dergilerin vergi mükellefi olduğu ve fatura düzenleyerek mükelleflere verdiği de görülmektedir. Mükelleflerimiz dikkatli olmalıdır." 

Sevgi, son günlerde "Vergi İnceleme ve Araştırma Merkezi" ünvanıyla seçilmiş adreslere Ankara'dan PTT kanalıyla 25 YTL ödeme mukabilinde teslimatı yapılan zarflar gönderildiğini, alıcıların ise "Maliye"den gönderildiğini düşünerek bu parayı ödediğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 09:29:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?